Křesťanstvo přehled
Pavel Filipi
Historie, statistika, charakteristika křesťanských církví. Skutečnost, že kvalitní příručka Pavla Filipiho Křesťanstvo vychází již počtvrté, v nově přepracovaném vydání, vypovídá o tom, jak oblíbenou a stále žádanou se tato publikace stala. Autor hutným, ale přitom systematickým a přehledným způsobem představuje křesťanské církve a podává informace o jejich vzniku, vývoji, nauce i jejich aktuálním stavu. Čtivý výklad, který zohledňuje náboženskou mapu České republiky, přispívá originálním způsobem k ekumenickému dialogu. Kniha je určena především studentům teologie, religionistiky, historie a sociologie, ale také všem, kteří chtějí poznat různorodý a myšlenkově bohatý svět křesťanství. Profesor Evangelické teologické fakulty UK v Praze PAVEL FILIPI vyšel z biblické školy formované Slavomilem Daňkem, asistenturou u J. L. Hromádky nabyl teologického pohledu na nejširší ekumenickou problematiku, který dále rozšířil a prohloubil. Zabýval se životem a dílem svého učitele, historickými kořeny českého evangelictví, katechetikou, liturgikou a biblickými spisy. (Hostina chudých, 1991; Pozvání k naději - Kapitoly o homiletické hermeneutice a exegezi, 2006; Malá encyklopedie evangelických církví, 2008; Pozvání k oslavě - Evangelická liturgika, 2011 aj.). Svůj ekumenický zájem uplatňuje i na mezinárodním poli, a to buď publicisticky nebo přímou účastí (Leuenberské rozhovory, Komise pro víru a řád SRC), kde usiluje o to, aby byl zvýšen přínos reformačního dědictví pro křesťanstvo i současný svět. ISBN 978-80-7325-283-0 (chybné)... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Křesťanstvo. Přihlašte se a napište ho.
Velmi dobře posloužila při přípravě na zkoušku z dějin církevní správy. Knížka obsahuje takový hrubý základ toho, jak se liší jednotlivé křesťanské církve, nic moc detailního. Velmi dobře strukturovaná.
Kniha Křesťanstvo v seznamech
2012 | Křesťanstvo |
1991 | Hostina chudých |
1990 | Do nejhlubších hlubin |
2000 | Církev a církve |
2012 | Křesťanstvo |
Žádný strhující příběh stýkání a potýkání církví ve světě a dějinách tady nenajdeme, ale ten ani nemáme najít. Kniha je prostě učebnicí a jako učebnice funguje podle mého soudu perfektně, jejím největším kladem je přehlednost a systematičnost.
Pro tuto zimu jsem si jako úkol uložil lepší prozkoumání historie a současnosti ekumenického hnutí, a jsem rád, že jsem mohl začít právě Filipiho Křesťanstvem. Je to kniha, která mi dokázala dát ucelený přehled o všech těch církvích, které jsem často znal pouze podle jména a u kterých jsem si příliš nebyl jist povahou rozdílů mezi nimi (metodisté, anabaptisté, kvakeři...). Zajímavý byl i popis starobylých východních církví (s důrazem na obrovské poklady víry, které ve své dlouhé tradici nesou) a vykreslení diferencí mezi reformovanými církvemi raně novověké Evropy - z předsudečného katolického pohledu to tak možná nevypadá, ale ty církve zdaleka nejsou monolitem: rozdíly mezi luterány, kalvinisty a třeba mennonity jsou výraznější, než to z katolického pohledu může vypadat. No, a kdo ke knize přichází z druhé strany než já, ten se zase hodně zajímavého dočte právě o katolicismu. :-)
Profesor Filipi, zdá se mi, píše o církvích s jakousi implicitní sympatií, s pochopením pro rozdílnosti, a také s vyzdvižením ekumenického potenciálu každé z nich. Líbilo se mi to a vzbuzovalo to ve mně chuť dál s otevřeností a bez předsudků (nakolik je to možné, samozřejmě) poznávat liturgické zvyklosti i věroučné důrazy mých dočasně odloučených křesťanských sester a bratrů.