Krev není voda přehled
Dominik Dán
Případy Richarda Krauze série
Krauz se musí spojit s vyšetřovateli z Česka, aby vyšetřili upálení mladé ženy. Žádný rok v Krauzově krátké detektivní kariéře nebyl tak těžký jako rok 1992. Bezpečnostní analytici tvrdili, že na vině byla neuvážená porevoluční totální amnestie, protože vylidnila věznice a zalidnila ulice násilím. Krauz a jeho kolegové tenkrát nedbali bezpečnostních analýz, oni měli vlastní práce nad hlavu. Ve stínu bouřlivých událostí byl celkem nenápadně a bez povšimnutí spáchán poslední federální zločin, který mohlo Krauzovo oddělení vražd legálně vyšetřovat – poté si slovenští a čeští policisté hráli už každý na vlastním písečku. Tento zločin se odehrál tak nenápadně, že si ho sotvakdo povšiml a málem zapadl prachem, leč i když nebyl bůhvíjak bestiální ani příliš komplikovaný, bylo by škoda ho pominout, protože byl pěkný – pokud se ovšem dá něco takového říct o upálení mladé ženy a jejího dítěte.... celý text
Detektivky, krimi Romány Literatura slovenská
Vydáno:Interpreti: Martin Stránský
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krev není voda. Přihlašte se a napište ho.
![mapet85 mapet85](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/30169/30169-HbD.jpg?v=1415572776)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
November 1992. Federácia sa rozpadá, politické a spoločenské pomery sa rýchlo menia. Aj keď sú prípady Beštia a Červený kapitán už za nami, tlak na "vraždárov" narastá.
„Vraždy sú stále ukazovateľom stavu kriminálnej polície, či sa vám to páči alebo nie. A čo my? My momentálne stagnujeme! Vy stagnujete! Beštia to nezachráni, nie na celý rok.“
Tentokrát Krauz čelí osobnej prosbe od Mayora, ktorý ho žiada o pomoc pre svojho bratranca, obvineného z brutálnej vraždy družky Slávky a jej malej dcérky v obci blízko Brna. Krauz využíva svoje kontakty z prípadu Červený kapitán a púšťa sa do vyšetrovania spolu s kolegom Chosém. Aká vlastne bola Slávka a čo pred ostatnými skrývala?
„V posteli ležala žena. Nebola prikrytá, napriek pokročilému času nebola ani v pyžame. Ležala na chrbte, ruky mala spôsobne zložené na bruchu. Nohy mala po kolená zhorené na uhoľ, stehná a boky opálené, od pása hore akoby iba spala. No nespala, bola mŕtva.“
Dán nás v tejto knihe napína až do poslednej stránky. Popri vyšetrovaní tohto prípadu sa venujeme aj vražde mladej ženy, ktorá bola podrezaná ešte v lete. Autor strieda kapitoly a perspektívy, čím pomaly spája jednotlivé kúsky skladačky oboch prípadov.
V knihe je vykreslené, ako môžu tajomstvá a činy ovplyvniť osudy viacerých ľudí a odhaliť temné zákutia rodinných pút. Zároveň zistíme, ako ďaleko sú niektorí ľudia ochotní zájsť, aby ochránili svojich najbližších, a akú cenu môže mať spravodlivosť v prostredí, kde nie je vždy samozrejmá.
Aj keď záver knihy nebol po všetkých stránkach úplne uspokojujúci, Dán cez spletité príbehy poukazuje na hĺbku rodinnej lojality, komplexné morálne dilemy a nejednoznačnosť spravodlivosti, ktorá sa často skrýva v tieni osobných a spoločenských záujmov. Autor tak potvrdzuje, že krv skutočne nie je voda.
Připravované knižní novinky (30. 11. - 6. 12.)
29.11.2015
Kniha Krev není voda v seznamech
v Mé knihovně | 214x |
detektivní a krimi romány Morava Slovensko, Slovenská republika Československo 90. léta 20. století náhradní mateřství upálení, sebeupáleníAutorovy další knížky
2016 | ![]() |
2007 | ![]() |
2005 | ![]() |
2012 | ![]() |
2013 | ![]() |
Tak jsem si to sečetl. 22/39 aneb dočetl jsem 22. slovy dvacátou druhou knihu Dominika Dána. Asi se nemusím moc rozepisovat, že mi styl psaní, příběhy na základě reality, popisované vztahy atd. v podání Dominika Dána, sedí. Jestli má fanclub, asi bych tam měl patřit. Každopádně poslední kniha Krev není voda patří k tomu nejlepšímu, co jsem od DD četl. Opět DOPORUČUJI! Tak ještě sedmnáct... ;-)