Křídla nad pólem přehled
Umberto Nobile
![Křídla nad pólem Křídla nad pólem](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147214/kridla-nad-polem-147214.jpg?v=1382177610)
kniha o polárních badatelích a překonávání pólu, tentokrát vzduchem, zejména výpravy 1926-1928
Literatura světová Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: 1979 , Československý spisovatelOriginální název:
Ali sul Polo, 1975
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Křídla nad pólem. Přihlašte se a napište ho.
![JiříŠkorpík JiříŠkorpík](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
22.09.2013
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jedná se v podstatě o Umbertův pohled na ztroskotání vzducholodě Italia. Knihu jsem si přečetl abych získal na toto, pro mě přitažlivé, téma jiný pohled než je Běhounkův, ale jsou tam i dobré popisy předchozích vzdušných výprav na severní pól.
Kniha Křídla nad pólem v seznamech
v Mé knihovně | 21x |
1972 | ![]() |
1930 | ![]() |
1979 | ![]() |
První část, ve které se píše o množství předchozích výprav, je zajímavá a pěkně se čte. Pak se však kniha přes výpravu Norge dostává k výpravě Itálie a záchranným akcím, kde jsem se už velmi ztrácel - množství jmen, ostrovů, fjordů a směrů pochodů, které na nás Nobile pálí jedno za druhým snad v přesvědčení, že se neznalí čtenáři budou lehce orientovat. Bohužel tomu tak (aspoň u mě) nebylo. A to je trochu škoda, stejně jako lehce povýšenecké konstatování toho, že on přeci věděl, kde je v danou chvíli nejlepší pátrat, ale ostatní vše kazili. Přes to všechno to 80 % je.