Křídla v boji přehled
Alexandr Ivanovič Pokryškin
Autor se bohužel nedožil vydání své poslední knihy. Krásně je v této knize popsána bojová kariéra od období těsně před válkou, až po skončení bojů v Evropě. Ukazují se v ní všechny chyby, kterých se zpočátku bojů sovětští stíhači dopouštěli a také to jak se je snažili řešit a vylepšovat taktiku boje, kterou prosazoval Pokryškin i navzdory nepřízni vyšších důstojníků.... celý text
Literatura světová Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: 1990 , Naše vojskoOriginální název:
Poznať sebja v boju, 1986
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Křídla v boji. Přihlašte se a napište ho.
Jenda z nejlepších knih z pera sovětských stíhacích es, navíc bez obvyklé propagandy. Dočtete se v ní například o sporech autora s nadřízenými, o tom jak odmítal uznat kvality Jaku-3, který byl sověty vydáván za nejlepší stíhačku (ovšem podle názoru Pokryškina byl slabě vyzbrojen a měl přijít tak o 2-3 dříve), přestože ti nejlepší létali na Lavočkinech nebo Airacobrách. Právě P-39 si také Pokryškin upravil podle svých požadavků, resp. spoušť 37mm kanónu, tak aby mohl pálit ze všech zbraní současně, jen tak byla podle něho střelba max. efektivní.
Velmi komunistickou propagandou načichlá kniha, kterou by bylo možné brát vážně začátkem osmdesátých let minulého století. V kontextu dnešní doby je to brak, který po přečtení jednoduše vyhazuji do popelnice.
Kniha Křídla v boji v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) životopisy, biografie
Velice zajímavá kniha o jednom z nejlepších válečných pilotů v Sovětském svazu.Pro mně jako příznivce letectví ukazuje život ve válce,bojové nasazení,typy letadel...Propaganda šla mimo mně,zajímalo mě jen letectví.