Jarmarečník přehled
Vlastimil Vondruška
Křišťálový klíč série
Dědicové Ignáce Heřmana přijdou o Falknovskou huť, kterou získá Leopoldova bývalá snoubenka Hildegarda, jejímž hlavním cílem je pomstít se rodu Heřmanů. Ignácovi vnuci tak musí čelit nejen jejím intrikám, ale i hospodářským potížím, které s sebou nese nový styl manufakturního podnikání. Tradiční obchod nahrazují dravé obchodní kompanie. To samozřejmě přinese rodu Heřmanů nové problémy a konflikty. Klid není ani v zemi, neboť císař Karel nemá mužského dědice a rodu, který po staletí vládl ve střední Evropě, hrozí ztráta moci. Děj románu zavede čtenáře zpět do severních Čech, nejen do Kamenice a Haidy, ale i do Děčína, Duchcova a Liberce. Tam všude žijí vnuci a vnučky Ignáce Heřmana. Sklářství se však věnuje už jen pár z nich, ostatní se zabývají obchodem, plátenictvím, krajkářstvím, ale živí se i ve službách šlechty. Falknovskou huť však stále neztrácejí ze zřetele.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jarmarečník. Přihlašte se a napište ho.
Prvních deset minut jsem hodně bojovala s jiným interpretem při poslechu. Postupně jsem si zvykla, i když.... Rodina se rozrůstá a větví. Jsou zde nová prostředí, řemesla a zajímavé fungování soudobé společnosti. Kniha mě bavila a hodně jsem se dozvěděla. Jen slovo kajrák nemůžu vygooglit. :-))) Jeto něco jako pomocník sklařského mistra, ale zadaný slovník mi to nebere.
Ani tento díl nezklamal. Čtivé, zajímavé, jak děj týkající se rodiny Heřmanů, tak okolnosti s nimi spojené. Mám před sebou poslední díl a věřím, že i ten bude stát za to a opět čtivě a zajímavě uzavře tuto ságu.
10 nejprodávanějších eknih (říjen)
01.12.2020
10 nejprodávanějších eknih (září)
16.10.2020
Kniha Jarmarečník v seznamech
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Vynikající jako vždy. Čtivé díky líčení osudů několika generací jedné rodiny, velmi zajímavé díky nenásilnému podání soudobých reálií a tak moc poučné z hlediska neměnnosti základních principů lidského chování.