Kritické momenty kosmonautiky přehled
Ondřej Šamárek
Kniha od autora Ondřeje Šamárka vypráví o známých i méně známých nehodách a katastrofách ve vesmírném výzkumu.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kritické momenty kosmonautiky. Přihlašte se a napište ho.
Výborná kniha!
Nejsem žádným velkým fanouškem kosmonautiky, i když jsem už o ní něco málo přečetla.
Ale tohle je psané takovým způsobem, že to musí oslovit široké publikum.
Začátky mě ještě tak nebraly, protože jsem to nezažila v médiích, ale Challenger nebo Columbii mám v živé paměti. Obrázek rozdvojeného oblaku výbuchu se mi vybaví při pouhé zmínce názvu Challenger. Takže i v knize na mě nejvíc zapůsobily informace o těchto dvou událostech.
Kam se hrabe beletrie typu Marťan nebo Spasitel...
Tohle je teprve opravdové drama.
Kosmonaut je v podstatě takový poloviční sebevrah, jak to tak sleduju. Nejen v této knize, ale doporučuji i např. přímo astronautem psaného Astronautova průvodce životem na Zemi.
Je hodně obtížné napsat faktografii z oblasti pokročilých technologií tak, aby byla dostatečně fundovaná pro skutečné odborníky, srozumitelná pro nadšené laiky, a čtivá i pro obyčejného náhodného čtenáře. Tady se to povedlo na jedničku.
Tím se více méně opakuji, protože tohle v komentářích pode mnou už zaznělo. Přidám tedy snad jen to, že po dočtení žasnete nad tím, co žene talentované jedince, aby se posadili na špici kolosu, napěchovaného odshora až dolů výbušnými látkami, a nechali se dobrovolně odpálit z rampy, aby se pak mohli v chladném a nehostinném vakuu vesmíru potýkat se selhávajícími systémy lodi a doufat, že se (snad to tentokrát vyjde) dostanou v pořádku zpátky na zem. Asi jim závidím. Krásná knížka.
Kniha Kritické momenty kosmonautiky v seznamech
Must have pro milovníky kosmonautiky. Hezky napsáno a dozvěděl jsem se spoustu věcí, které jsem zatím netušil. Snad jen jediná výhrada - let šimpanze Enose je vylíčen jako humorná příhoda, ale chudák opičák si to fakt nezasloužil... Jinak ale super a doporučuji.