Křižáci na západě přehled

Křižáci na západě
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12347/krizaci-na-zapade.jpg 4 35 35

Válečná freska o cestě americké armády z Normandie do Německa za 2. světové války.

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Naše vojsko

The Crusaders, 1948

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Křižáci na západě. Přihlašte se a napište ho.

jadran
03.02.2025 5 z 5

První kniha ze "západní fronty", kterou jsem dostal kdysi do ruky. A kniha hodně dobrá, takhle to podle mě totiž chodí v každé armádě. Kromě altruistických lidí je tady ta šedá masa a samozřejmě zmetci a podobné exitstence, které ve válce vidí příležitost, jak si "pomoct", zde onen major Loomis. Jedná se o skvělý válečný román, který vše ukazuje jednak s ohledem na osobní zkušenosti autora a také bez oné snahy pro heroizaci a službě propagandě, jak je to v drtivé většině románů z Ruska (Polevoj, Erenburg, ale i třeba Šolochov a nebo Jelena Iljina a jim podobní) snad s výjimkou skvělého a zapomenutého Vasyla Bykava a jeho dvou novel (Krugljanský most a Jeho prapor). Nevím proč, ale nejvíc mi v paměti utkvěl onen Loomis a když jsem později přečetl Krále Krysu, myslím, že se jednalo typově o stejnou figuru.

Velmi podobně, aniž by jakkoliv zhazovali odhodlání, odvahu i schopnost vytrpět za normálních okolností nepředstavitelné (o tom válka je) ukázali americkou armádu a její příslušníky všech odborností i hodností skvělí američtí spisovatelé Meiler, nebo v dílčích částech svých děl třeba Myrer v Posledním kabrioletu nebo Ruark v Medojedkách.

Když jsem mnohem později se zatajeným dechem sledoval (a ne jednou) seriál Band of Brothers (podle mě nepřesně překládaný jako Bratrstvo neohrožených) a přečetl jsem si následně spíš Ambrosovu historickou stejnojmennou studii, na Křižáky na západě jsme si vzpoměl.

Lidé, kteří si tímhle prošli se nikdy nesnížili k fabulacím a ideologizaci svých děl. To přenechali právě těm poskokům typu Polevoje nebo Iljinové, a podobní by se našli i u nás.

Janadvorackova
25.10.2023 2 z 5

Všechny ty důležité myšlenky a vnitřní pochody, všechny postřehy, které dávaly smysl a člověka by probraly i z bezvědomí, vyšuměly v kupce zbytečných keců.

Alma-Nacida
06.02.2022 4 z 5

Klasika z taťkovy knihovničky, náročné čtení, které se mi ale zapsalo do paměti nesmazatelně. Postavy jsou velmi živé, skutečné, takové mistrovství realismu.

Kniha Křižáci na západě v seznamech

v Mé knihovně130x