Krkonošští rodáci vzpomínají 5 přehled

Krkonošští rodáci vzpomínají 5
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517050/bmid_krkonossti-rodaci-vzpominaji-5-64719cda36118.jpg 4 5 5

Dramatické příběhy válečných i poválečných let. Páté pokračování Krkonošských rodáků opět nabízí pestrou mozaiku životních příběhů pamětníků a pamětnic z Krkonoš či blízkého Podkrkonoší. Ke svému rodišti má většina lidí dlouhodobou vazbu, která se s přibývajícími roky zpravidla zintenzivňuje a vytváří velmi hluboký vztah k domovu. Ačkoliv v průběhu dějin dochází ke dramatickým událostem, které přinášejí často ještě dramatičtější změny, pomyslné kořeny v půdě se s jistou nadsázkou zpravidla jeví jako věčné. Má na tom větší podíl příroda, nebo lidé? Nebývá výjimkou, když v pokročilejším věku lidé sepisují své paměti. Zpravidla proto, aby uchovali rodinnou paměť pro své potomky. Libor Dušek se již mnoho let seznamuje s těmito pozoruhodnými lidmi, jejichž životní osudy vám znovu nabízí. První třetina knihy je věnována ústním i písemným vzpomínkám Bohuslava Janouška ze Stromkovic, malé vesničky západních Krkonoš. Jeho podrobné popisování každodenních strastí a slastí krkonošských horáků výtečně zachycuje proměnlivou atmosféru života ve 20.-50. letech 20. století, kterou už dávno odvál čas. Alfred Tippelt zažil poslední fázi skutečného budního hospodářství. Do roku 1944 žil v rodné chalupě na Světlé hoře, pak musel narukovat do wehrmachtu a domů už se natrvalo nevrátil. Marie Lustyková, rozená Finková z Podhůří se narodila do smíšeného česko-německého manželství, a tak ona i její rodina zakusila příkoří z mnoha stran.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krkonošští rodáci vzpomínají 5. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (2)

harena
25.04.2024 5 z 5

I v posledním pátém díle " Krkonošských rodáků" si přečteme konkrétní vzpomínky účastníků 20. století, kteří se narodili ve 20 a 30. letech a doposud v horách žijí nebo donedávna žili. A tak se můžeme dozvědět o každodenních slastech a strastech krkonošských horáků a je určitě příjemné si s nimi zavzpomínat. Příjemné čtení.

Vesmich
21.07.2023 5 z 5

Páté pokračování pro mě bylo přitažlivé od prvního začtení, protože Stromkovice, roztroušená horská osada pod Kobylou, jsou i pro mě velmi osobním místem, neboť naše rodina vlastní už přes padesát let jednu z tamních roubenek. Na knihu jsem narazila v knihovně a do vyprávění Bohuslava Janouška jsem se začetla rovnou na místě. Také jsem tam trávila dětství, takže mi před očima všechny ty obrazy vyskakovaly pěkně naživo.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Krkonošští rodáci vzpomínají 5 v seznamech

v Přečtených5x
ve Čtenářské výzvě4x
v Knihotéce3x
v Chci si koupit2x