Kronika čs. skautského hnutí do roku 1990 přehled
Bruno Břečka
Velmi podrobná chronologie skautského hnutí.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kronika čs. skautského hnutí do roku 1990. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Kronika čs. skautského hnutí do roku 1990 v seznamech
skauting skauti Junák (skautská organizace)
1999 | Kronika čs. skautského hnutí do roku 1990 |
2012 | Skautské hnutí ve světě 1900-2000 |
Autor knize věnoval mnoho času - obsahuje zmínky z velkého množství skautských almanachů a časopisů i knih. Bohužel zůstává na povrchu, podobně jako většina diplomových prací a nepřináší nic nového. Její největší cena je v jejím zdrojovém aparátu a je vhodná pro určitou základní orientaci v tématu. Pokud však chcete znát skutečná nezkreslená fakta, stává se kniha pouhou nafouknutou bublinou. Pro skutečné badatele a historiky neobsahuje mnoho validních informací, neboť autor do knihy nepřinesl vlastní výsledky pátrání v archivech, muzeích či vědeckých knihovnách. Z tohoto pohledu je kniha bezesporu zklamáním a do určité míry i zahozenou šancí na soubornou historii skautského hnutí - tu bude muset v budoucnu teprve sepsat zkušený tým badatelů, neboť takové penzum práce nemůže zpracovat jeden člověk.