V znamení ametystu přehled
Majka Danihelová
Kronika strateného impéria série
1. díl >
Sedemnásťročná Meggie je celkom obyčajné dievča, ktoré má rado volejbal, kamošov a svojho uleteného bratranca. Jedného dňa sa však na oblohe zjavia zvláštne fialové vlny, zaútočí na ňu bojovníčka s očami čiernymi ako najhlbšia temnota sveta a zachráni ju zvláštna starena s palicou, na ktorej ožívajú čudesné ornamenty. Meggie sa razom ocitne v prapodivnom Ametystovom lese, ktorý doteraz poznala len z maminho rozprávania. Obdivovala svet plný víl bez krídel, prísnych pravidiel a temných tajomstiev. Považovala ich však len za výplody fantázie. No Ametystový les je skutočný. Prírodné spoločenstvo víl a voktarianov v ňom žije pod ochranou Ametystového lampáša, ktorý ich chráni pred nezvanými hosťami a udržuje mier a pokoj. Meggie sa do tohto fantastického sveta nedostane náhodou. Nie všetkým členom Lesnej rady ide o dobro spoločenstva a Meggie sa snaží pred svojím pravým poslaním utiecť. Spoločníkmi jej budú noví priatelia a zápisky mŕtvej mamy.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V znamení ametystu. Přihlašte se a napište ho.
"V minulosti je ponaučení, v přítomnosti naše mysl, v budoucnosti všechny naše plány a nesplněné touhy."
Dobrodružné fantasy o propojeným světech se sympatickou, přidzlou hrdinkou.
První třetinu knihy jsem se těžce dostávala do děje, ale co se dělo pak? Tohle, že je literární prvotina? Tak to smekám!
Zpočátku jsem si říkala, že to na extra vysoké hodnocení nebude, jedná se o úvod do komplexního fantasy světa, je tu spousta narážek, názvů a událostí, které zdánlivě vůbec nedávají smysl. Zatím.
Jakmile se hlavní hrdinka Meggie trochu vzpamatuje z přesunu do Ametystového lesa a začne rozplétat složitou síť tajemství, stránky mi rychle mizely pod rukama. Navzdory absenci romantické linie (ačkoliv určité náznaky tu jsou) mě kniha bavila čím dál víc, závěr byl přímo dechberoucí.
Hodnotím 4,5/5 a za propracovanost prostředí zaokrouhluju směrem nahoru.
"Toto je jen začátek."
"Začátek čeho?"
"Začátek konce."
V ametystovém lese se dějí věci...
Tento fantasy svět, který je skvělé vstavěn je velmi originální.
Mladičká autorka s úžasnou fantasii a jestli je tato kniha její prvotinou,
tak klobouk dolu !
Jak píše na konci - trvala jí sepsat 8 let a je to vidět !
Mám ráda, když si autor dá práci se svým dílem a dovíme se něco více,
než jen - ta s tím a kde...
Rozhodně jsem fanda Meggie a Wen, kterého je mi líto.
Dala bych 4,5 hvězdy, ale za tak krásnou obálku musím dát 5 *****
Myslela som na teba deň a noc,
kým tvoja duša blúdila a volala o pomoc.
Moja viera zatienila tvoj smutný osud
a stala sa cestou k víťazstvu.
Kniha V znamení ametystu v seznamech
slovenská literatura dobrodružství pro dospívající mládež (young adult) fantasy
2022 | Dedička ruže |
2018 | V znamení ametystu |
2023 | Zlodej tulipánu |
2022 | V znamení rubína |
2024 | V znamení nefritu |
"Keď sa niečoho bojíš, je jednoduchšie ignorovať to, ako tomu čeliť."
Kronika stredného impéria ma na poličke čakala už hodnú chvíľu, no s čítaním som čakala do vydania tretieho dielu, čo sa nám už veeeeľmi blíži!
Vstup do tohto fantasy sveta bol na mňa trošičku zdĺhavejší, nakoľko si to autorka vymyslela vcelku komplikovane. Bolo treba preto veľa času na vysvetľovanie minulosti, udalostí, fungovania sveta. Takto prepracované fantasy mám rada, len prelúskať sa týmito info časťami mi dáva trošku zabrať :-/
Druhá polka knihy bola oveľa lepšia, pútavejšia a akčnejšia. Ak ide o autorkinu prvotinu, tak naozaj len klobúk dole pred jej fantáziou a odvahou pustiť sa do takto komplexného fantasy dobrodružstva ;-)
V knihe vystupuje naozaj veľké množstvo postáv - niekdy som z toho mala aj trošku hokej a musela som sa dlhšie zamýšať, aby som si všetko správne spojila.
Hlavná postava Meggie je výrazná, odvážna, drzá tínedžerka, ktorá sa ocitá vo svete, ktorý doteraz považovala za mamin nápad na fantasy knihu. Do tohto sveta absolútne nezapadá, snaží sa "splynúť s davom", ukryť, pritom pomáhať kde sa dá a za pomoci mnohých nových priateľov sa pokúša nájsť cestu "domov".
Možno mi chýbala ešte výraznejšia romantická linka, ale verím, a som si tým istá, sa jej dočkám v ďalších dieloch, nakoľko nejaký náznak by sa črtal ;-)
Koniec autorka vygradovala a preto som rada, že som s čítaním čakala, kým budem mať po ruke pokračovanie :))
"Prestaň s tým.“
„S čím?“
„S tým, čo robíš. Rozprávaš sa so mnou, ako keby si odo mňa každú chvíľu očakával, že sa na teba vrhnem. Sám si povedal, že toto,“ ukázala som naňho a potom na seba, „čo sa deje, nič neznamená. Okrem toho, nemôžeš so mnou flirtovať. V Limare si sa ku mne správal ako k handre. Možno ťa to prekvapí, no aj sedliaci majú city.“
„Ako som sa správal ja?“ obhajoval sa. „Ty si tvrdila, že mi vybiješ zuby.“