Kronika života a vlády Karla IV., krále českého a císaře římského přehled

Kronika života a vlády Karla IV., krále českého a císaře římského
https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80339/kronika-zivota-a-vla-80339.jpg 4 189 189

Historická románová freska seznamuje s osobností Karla IV., nejvýznamnějšího českého panovníka, na pozadí osudu českých zemí ve 14. století. Autor barvitě líčí Karlův pohnutý život od dětství přes rané mládí na pařížském dvoře a na italských bojištích, jeho cestu k trůnu i diplomatická jednání s evropskými vládci, a zabývá se i historií jeho čtyř manželství. Důraz je v románu kladen především na panovníkův vztah k českým zemím, na jeho snahu dát zemi a hlavně Praze v podmínkách soudobé Evropy co nejvyšší kulturní úroveň.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kronika života a vlády Karla IV., krále českého a císaře římského. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

Villon
17.06.2024

Historické romány a obzvláště od pana Kožíka mají v mě knihovně místo v době, kdy se moje dušička necítí zrovna komfortně a četba historie podané panem Kožíškem je to, co vás v noci odnese do dob minulých, kdy království české bylo středem současného světa. Karel IV svou moudrosti a vladařským umem udělal z naší země hrdou rozkvétající zemi. Život obyčejných chudých lidí nebyl jednoduchý v jakékoli době, přesto se mohli obyčejní lidé alespoň trochu nadechnout. Smutné, že posledni takový vladař, který to s naší zemí myslel upřímně vládl pomalu před šestisty lety. Historie podána panem Kožikem vás při čteni rozhodně zklidní, pohladí po duši a rozsvítí černočernou noc nejen v duši.

ondra295
01.06.2024 5 z 5

Velice kvalitně napsaná kniha, která poskytuje ty známé i méně známé informace o největším panovníkovi naší historie. Oceňuji, že Kožík se snaží být objektivní a zbytečně Karla IV. neglorifikuje, naopak ho vykresluje jako obyčejnou lidskou bytost se všemi svými klady i zápory. Samozřejmě, dokázal toho pro naši zemi jako málokdo před ním i po něm, ale i on musel bojovat s intrikami a nezažíval jenom vzestupy, ale i pády. Čtivým způsobem je tu vše tohle popsáno a rozhodně doporučuji k přečtení.


Zemlja
26.08.2023 4 z 5

Kdo má rád historii, dobře si počte. Cenné informace o životě panovníka.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kronika života a vlády Karla IV., krále českého a císaře římského v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených271x
ve Čtenářské výzvě28x
v Doporučených25x
v Knihotéce215x
v Chystám se číst58x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech2x