Kruh přehled
Dave Eggers
Mae Hollandová získala práci v Circlu, nejsilnější internetové společnosti na světě, a otevřely se jí tak dveře do světa milých a pracovitých lidí, ale i sportovních klubů, skvělých restaurací a luxusu. Víří v kruhu pracovních povinností, užívá si virtuálního přátelství a rostoucí sebedůvěry, a ani si nevšimne, jak se vzdaluje běžnému kontaktu s rodiči a přáteli. Nový román uznávaného amerického autora Davea Eggerse rozebírá kontroverzní otázku sociálních sítí: opravdu chceme jeden o druhém vědět všechno?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kruh. Přihlašte se a napište ho.
Děsivé čtení o totální kontrole každého pohybu všech lidí jak venku, doma, na internetu, při platbách kartou, kamery na každém rohu a každé drobné vybočení lze v rámci "dobra" potrestat. Mám špatný pocit z toho, že otázka nestojí "jestli se to stane (protože se to určitě stane), ale pouze kdy to nastane. Opravdu děsivá vize.
Upřímně jsem ráda, že mám v práci jenom jeden monitor a mobil můžu kdykoliv hodin do kabely a ignorovat ho.
V takovéto společnosti bych žít nechtěla. Byla bych mezi tou skupinou, která se uchýlí kdesi v lesích, protože život bez soukromí není život.
Když se dívám kolem sebe, ptám se sama sebe: Je knížka jen dystopie nebo vize budoucnosti?
Kniha Kruh v seznamech
zfilmováno americká literatura
Z knížky jsem měla z počátku dobrý pocit. Skvělé téma, kde se krůček po krůčku necháváme ovlivňovat ostatními a necháváme si vymývat mozky elitou v prestižní společnosti. Co mě ale docela zklamalo je, že to nemělo ani pořádný zvrat, posledních pár stránek se tak nějak táhne a cliffhanger vlastně není pořádný cliffhanger, protože víte, jak to skončí. Příběh máme trochu opepřený milostnými hrátkami, které ve finále nenechaly žádnou stopu na příběhu. Prostě tam byly a ani nevíme pořádně proč.
Celkové hodnocení je lehce nadprůměrné, ale mohlo to být lepší, mělo to velký potenciál.