Krysařův deník přehled

Krysařův deník https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136581/mid_krysaruv-denik-wT7-136581.jpg 4 52 52

Příběh o muži, který nenávidí lidi, a aby jim škodil, vycvičí si krysy...

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Ratman's Notebooks , 1975


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krysařův deník. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

kruppe
25.01.2022 4 z 5

Krysař naruby. Se všemi detaily. Co kdyby krysař nevyháněl krysy z měst, ale naopak je využíval pro své drobné pomsty. Co kdyby krysař byl tou nejhorší, nejpodlejší krysou ze všech. A co kdyby si takovýto zakomplexovaný maloměšťák, absolutně bezpáteřní, zřídil ve sklepě svého domu krysí kolonii a vycvičil si ji, aby jej poslouchala na slovo. Pokud Vás některé z kdyby zaujalo, dejte Gilbertovu dílu šanci a začtěte se do něj...
PS. Četl jsem vydání z roku 1980 a překladatelka Helena Kryštofová si plete deratizaci a deratifikaci (celou knihu používá tento pojem, který znamená úplně něco jiného!!!), používá i na tu dobu archaické weekend, patvar interwievovat někoho atd. Doufám, že v pozdějším vydání už toto není.

Smajla
30.01.2021 2 z 5

No, tuhle knihu jsem měla rozečtenou aspoň rok... Dostala jsem se tak do čtvrtiny, a protože mě příběh hrozně nudil, tak jsem ji odložila na neurčito. Nedávno mi bylo řečeno, že opravdu stojí za to ji dočíst, tak jsem se hecla a dočetla ji. Verdikt? Tak do třetiny pro mě celkem nuda, ale potom se už začne příběh hezky rozvíjet a nakonec si kniha svou hrdost uhájila. Hlavní "hrdina" mě naplňuje rozporuplnými pocity, ovšem vesměs nepříjemnými, ale třeba jeho vztah se Sokratem mi silně připomíná vztah můj a mé kočky, proto nechápu proč udělal to, co udělal, nebo spíš neudělal. Pak se zdá idyla na konci jako velice nespravedlivá. (A závěr následně velice uspokojivý.)


SSTknihy
06.06.2020 5 z 5

Fascinující, až hororově laděný příběh zakomplexovaného úředníčka, který se mstí světu za svou vlastní bezvýznamnost a nicotu. Pro svou pomstu zvolí armádu vpravdě podivnou – inteligentní hlodavce, ve kterých spatřuje férovější, věrnější a oddanější přátele, než by kdy mohl najít v lidech, kteří pro něj měli vždy jen slova pohrdání a nezájmu. Čím více se noříme do myšlení a pohnutek hlavního hrdiny, tím víc je jasné, že nebezpečným tvorem zde nejsou krysy, ale uťápnutý despota a lidská nula, která si zrůdně užívá nečekaně nabyté moci.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Krysařův deník v seznamech

v Přečtených75x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených4x
v Knihotéce40x
v Chystám se číst18x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

zfilmováno krysy

Autorovy knížky

Stephen Gilbert
severoirská, 1912 - 2010
1980  88%Krysařův deník