Kto opravuje přehled
Bernard Malamud
Historicko-psychologický román: tragický príbeh malého židovského remeselníka v cárskom Rusku, obžalovaného z takzvanej rituálnej vraždy. Tragédia popleteného storočia...
Literatura světová Romány
Vydáno: 1970 , Tatran (Bratislava)Originální název:
The Fixer, 1966
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kto opravuje. Přihlašte se a napište ho.
Pro mne absolutně neznámý autor, ale velice příjemné překvapení. Bylo to dramatické, napínavé, protkané atmosférou doby a lidmi, kteří v ní žili. Kdo se zajímá o témata vězení, židovství, antisemitismu, těm rozhodně doporučuju!
Chudý muž utíká do Kyjeva, aby se mu lépe žilo. Nachází si práci, ale tají, že je Žid. Je neprávem obviněn z vraždy chlapce a uvržen do vězení. Stále si opakuje: "Oni mě brzy pustí, až pochopí, že jsem jen obyčejný správkař a nikdy bych nedokázal ublížit dítěti." Utrpení se však prodlužuje. Kniha se četla dobře. Kdo se zajímá o historii Židů, Ruska (Ukrajiny), antisemitismus, měl by si ji přečíst. A taky se bude líbit čtenářům, kteří mají rádi žánr "vězeňské drama". Mám ale jednu výtku: asi 150 prostředních stránek působí trochu jednotvárně, "přešlapuje se pořád na místě".
Ocenění knihy (2)
1967 -
Pulitzerova cena
(Beletrie)
1967 -
National Book Award
(Fiction)
Kniha Kto opravuje v seznamech
Židé zfilmováno americká literatura carské Rusko Pulitzerova cena falešná obvinění rituální vraždy
1985 | Správkař |
1966 | Idioti mají přednost |
1994 | Příručí |
1993 | Boží milost |
1999 | Dubinovy životy |
Vynikající román, který byl po zásluze oceněn Pulitzerem.