Kuchyně ve službách lidu: Vydávání kuchařek v Československu v letech 1945-1989 přehled
Lenka Pořízková
Při současné záplavě kuchařek na knihkupeckých pultech nás už ani nenapadne, jak dramatickou historii za sebou mohou mít a že bývaly doby, kdy se na ně „stály fronty jako za války na maso“. V prostředí centrálně řízeného knižního trhu poválečného Československa získaly soubory receptů zcela zvláštní status: přivlastnili si je odborníci na výživu a usilovali jejich prostřednictvím proměnit stravovací návyky socialistických pracujících v masovém měřítku. Z kuchařek se stal během padesátých let typ odborné lékařské literatury a exemplární doklad úspěšné osvětově-propagační brožury. Jejich obsah, struktura i polygrafické provedení byly zcela podřízeny roli, kterou měly v nově budované společnosti sehrát. Trvalo další tři desetiletí, než se postupně z této role vyvázaly. Jak celá žánrová transformace probíhala? Kdo byli autoři a čtenáři socialistických kuchařek? Jaké strategie vyvíjeli nakladatelé ve snaze naplňovat či bořit žánrové konvence? A proč se typickým obrazovým doprovodem receptů nestala fotografie, ale humoristická karikaturní kresba? Tyto a mnohé další otázky se snaží autorka ve svém příspěvku k dějinám moderní knihy zodpovědět.... celý text
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kuchyně ve službách lidu: Vydávání kuchařek v Československu v letech 1945-1989. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (0)
Zatím zde není žádný komentář.
Související novinky (1)
Neklidná růže a další knižní novinky (38. týden)
13.09.2024
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Kuchyně ve službách lidu: Vydávání kuchařek v Československu v letech 1945-1989 v seznamech
v Doporučených | 1x |
v Mé knihovně | 1x |
v Chystám se číst | 3x |
v Chci si koupit | 7x |