O zvířátkách pana Krbce přehled
Stanislav Havelka
"Pane Krbec, nejsme na začarovaném hradě?!" ptá se kocour Kokeš, když spolu dorazí na opuštěný hrad Kulíkov. Řádí tu totiž duch bývalého hradního pána Ruprecht. Má rád špínu, prach a pavučiny, svého sídla se nehodlá vzdát a neustále vymýšlí drobné lumpárny. Pan Krbec má ale pro strach uděláno a jako kulíkovský kastelán nestrpí na hradě žádný nepořádek. Statečně mu při tom pomáhají jeho zvířecí kamarádi Kokeš, učená sova Kukula a kavka Kocanda. Kdo zvítězí?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O zvířátkách pana Krbce. Přihlašte se a napište ho.
Po knížce jsem sáhl kvůli "kočičí výzvě" a byl jsem natěšený, protože na Kulíkově, který byl nedílnou součástí Čtyřlístku, jsem vyrůstal - mělo to vtip a bylo to zábavné.
Tato kniha je ale na jiné úrovni - je určena těm nejmenším. Vtip a zábava vymizely, dětská poetika ve stylu Bohumila Říhy či Heleny Šmahelové se nekoná, naopak autor používá výrazivo, které nemají šanci pochytit ani starší děti.
Co s tím? Jedna hvězda nebo dvě? Rozhodl jsem se, že budu k tomuto zklamání milosrdný, ale je to o fous...
Pěkné večerníčkové krátké pohádky jsem si v dospělém věku připomněla v milé aknize. Tak málo komentářů a hodnocení? Zvířátka mají ráda všechny děti a přesto je kniha tak málo čtená a hodnocená, škoda. V příbězích je kocour Kokeš nepostradatelným společníkem kastelána Krbce na fiktivním hradě Kulíkov, kde stále straší duch bývalého pána Ruprechta. Abych přilákala budoucí čtenáře, víte, kdo se bojí myší?
Kniha O zvířátkách pana Krbce v seznamech
2002 | O zvířátkách pana Krbce |
2016 | Polda a Olda |
1990 | Cesta kolem světa / Zachraňte Lidušku |
1989 | Cirkus Pepi / Loupež století |
2002 | Jája a Pája |
Strašidlo Ruprecht chce ze svého hradu vyhnat nového kastelána pana Krbce. Ten se však v noci po strašidle jen flegmaticky ožene, jak po komárovi, a spí dál. Kastelánův kocour Kokeš vyděšený je, ale nakonec se ze všech obyvatel hradu Kulíkov stane sehraná parta, která spolu prožívá různá dobrodružství. Skvělý, a snad všem známý večerníček. I knížka se nám dobře četla.