Kult přehled
Emma Cline
Štyridsaťročná Evie sa v spomienkach vracia do severnej Kalifornie 60. rokov 20. storočia, do éry hippies, uvoľnenej morálky a zrodu rozličných kultov či siekt. Na začiatku leta sa osamelá, zádumčivá tínedžerka Evie Boydová spriatelí v parku so skupinou dievčat a ihneď ju zaujme ich sloboda, ležérne oblečenie aj zvláštna aura. Evie z nich najviac priťahuje dievča menom Suzanne. Práve tá ju privedie do „rodiny“ na ranči, kde žijú ďalšie tínedžerky spolu s charizmatickým vodcom skupiny Russellom. Evie ich život očarí, konečne má šancu niekam sa zaradiť, všetci jej venujú pozornosť. Russell má všetko, čo má mať vodca sekty: je očarujúci, vie to s dievčatami a v časoch komplikovaného hľadania samých seba im ponúka spôsob života oslobodený od záväzkov a spoločenského úzu – neviazaný pohlavný styk, deti narodené z týchto dobrodružstiev sa vychovávajú spoločne. Russell všetkých učí, že peniaze sú kliatbou systému. Ich patrónom je hollywoodska figúrka Mitch a ten, podobne ako Russell, tiež dievčatá len zneužíva. Komunita žije na spustnutom ranči uprostred hôr. Evie však pripadá exotický a fascinujúci – je to miesto, kde má pocit slobody a nádej, že ju medzi seba prijmú. Jej nekritický obdiv k Suzanne sa stupňuje a Evie si vôbec neuvedomuje, že sa schyľuje k nepredstaviteľnému násiliu.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kult. Přihlašte se a napište ho.
Už od první strany jsem tak nějak tušila, že to nebude to právě ořechové, a nebylo. Četba mě nebavila, nemohla jsem se dočkat, až knihu přečtu. Některé podstatné věci mi v příběhu chyběly - vypovídala Evie na policii, svědčila? Jaký trest děvčata dostala? Co Russel?
Príbeh rozpráva o konci šesťdesiatych rokov a vtedy štrnásťročnej slečne Evie, ktorá prežíva klasické dievčenské trable - začína sa zamilovávať do chlapcov, získavať si ich pozornosť. Raz ju ale v parku upúta skupinka divošsky oblečených bezstarostných dievčat. A tam pre Evie začnú všetky problémy - pridá sa k nim, začne kradnúť, piť, drogovať a zúčastňovať sa na rôznych akciách, aj tých nelegálnych. A takmer sa stane členkou vražednej skupiny.
Kniha ako taká sa čítala jednoducho a rýchlo. Na druhej strane mi ten príbeh ale prišiel zvláštny. Podľa obálky by som to skôr tipovala na nejaký príjemný príbeh z prostredia detí zeme, no po prečítaní som zistila, že je to vlastne spoveď ženy, ktorá sa vo svojich štrnástich rokoch stala členkou zvláštnej skupiny a takmer sa zúčastnila a pomáhala pri vražde. Znie to síce zaujímavo ale celkové rozprávanie ma teda veľmi nenadchlo.
Kniha je delená na dve časti - Evie približne niekde v súčasnosti (presný rok tam nie je spomenutý) a Evie v roku 1969. No aj napriek tomuto rozdeleniu sa súčasnosť hrozne pletie s minulosťou, čo mne osobne prekážalo. Veď keď je kniha rozdelená na dve časové línie, tak prečo ich ešte znova prepletať v tých jednotlivých rozdeleniach?
A ak som to správne pochopila, niektoré postavy a udalosti boli reálne, poprepletané s postavami fiktívneho charakteru (snažila som sa to vygúgliť, ale ani pán Gúgl mi nedal jasnú odpoveď). Ale nie som si tým úplne istá. Možno by neuškodila nejaká poznámka, ktorá odkazuje na to, či príbeh je alebo nie je inšpirovaný skutočnými udalosťami.
Neviem, mám z nej veľmi zvláštne pocity, cítim sa veľmi stratená v deji. A už by som po nej viackrát asi nesiahla.
Knižní novinky (20.11. - 3.12.)
21.11.2017
Kniha Kult v seznamech
Nezkušená autorka trestuhodně nevyužila potenciál námětu. Namísto thrilleru z kterého šlo něco vytřískat jsem byl nucen většinu knihy číst o nudném dospívání unylé náctky. Laciná kniha s laciným obsahem byla přiložena jako dárek díky zakoupení většího počtu knih. Teď už vím proč. Nejdříve jsem měl z toho radost. Jde přece jen o zajímavé téma. Jenže ono se v knize skoro nic neděje. Trochu mne zmátl nečekaný skok v čase do internetové doby, ale jsem si jist, že na tuto zbytečnou knihu rychle zapomenu.