Stíny v létě přehled

Stíny v létě https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26751/bmid_kvartet-vysoke-ceny-stiny-v-lete-yS9-26751.jpg 4 56 56

Kvartet vysoké ceny série

1. díl >

Městský stát Saraykeht představuje osvícenou baštu míru a pokroku v jinak drsném světě. Klíčem k jeho moci jsou andat – přízraky připoutané k básníkům, svým stvořitelům. Ohromné bohatství láká do městských přístavů obchodníky z nejvzdálenějších končin. Rušný pouliční život kypí stovkami jazyků a dialektů, cizinci rozmanitých ras a kultur plní pokladnice drahokamy a zlatem. Každé přání, jakkoli exotické a nezvyklé, může být uspokojeno ve vyhlášených domech potěšení. Přesto je zářivá metropole jen krůček od svého zániku. Galtská říše, mocný soused ze západu, si touží podrobit všechny okolní země. Svobodná města byla díky přízrakům vždy až příliš silná, nyní se však objevila možná slabina. Pokud se podaří odstranit jednoho z básníků, jím spoutaný duch unikne a Saraykeht padne. V nezvyklé roli tělesného strážce se do složité sítě intrik čirou náhodou zaplete Otah, prostý dělník se složitou minulostí. Záhy zjišťuje, že na něm závisí nejen osud celého města, ale i všech jeho blízkých. Ovšem v Saraykehtu, sídle moci a intrik, má každý svá tajemství. Ukazuje se, že cena, kterou je nutné zaplatit za záchranu, může být vyšší, než si kdokoli dokáže představit. A přitom Galtové nejsou největším nebezpečím, kterému město musí čelit…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

A Shadow in Summer , 2006


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stíny v létě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

ludek.n
01.03.2024 4 z 5

Nejbohatší a nejmocnější z jižních měst Saraykeht se otřásá v základech. Spiknutí, zosnované sousední Galtskou říší, dopadá na každého bez rozdílu, přestože se odehrává v úzkém okruhu mocných. Následky si odnášejí všichni, ať už stojí na straně dobra nebo zla, přičemž volba spravedlivého rozhořčení některým z nich obrátí život vzhůru nohama. Daniel Abraham si pro svůj románový debut rozhodně nestanovil malé cíle, nýbrž se pustil rovnou do fantasy tetralogie, jejíž jsou Stíny v létě první ochutnávkou. Za sebe mohu bez přehánění říct, že je to vstup na pole rozsáhlých vícesvazkových ság jako hrom, přitom se čte snadno a lehce jako nějaká svižná novelka. Může za to nejspíš pevně daná struktura románu, krystalicky čisté a nekomplikované parametry světa, v němž se děj odehrává, svébytné postavy, vytříbené dialogy a síla slova, kterou autor vládne. Čtenář do uliček Saraykehtu vklouzne jako ruka do rukavice a bez velkého studování kdo s kým, proč a jak se tu okamžitě cítí jako doma. Samotné spiknutí, okolo něhož se tu všechno točí, není kdovíjak složitě vymyšlené, přesto je hybnou silou a pohnutky jednotlivých aktérů, kteří jsou do něho zataženi, jejich myšlení, pocity a nálady by dost možná vydaly na samostatnou mnohostránkovou studii. Toho nás Abraham naštěstí ušetřil, nicméně nás ponoří dostatečně hluboko, aby nám osudy jednotlivých hrdinů nebyly lhostejné a abychom jejich zápas o místo na slunci prožívali s nimi.

Hakkon
03.05.2023 4 z 5

Filozofický fantasy banger o vzostupoch a pádoch jednotlivcov a štátov - bolo tam všetko (ľudia, príbehy, emócie). Veľmi zaujímavý prvý diel, ktorý si svojim prostredím určite podmaní čitateľa (12. kapitola dosť wau). Kvartet začal naozaj kvalitne, škoda, že nevyšiel v preklade celý, ale v originále sa na jeho rozuzlenie rozhodne teším - začal z ostra.


Metla
29.12.2022 4 z 5

Na "Stíny v létě" jsem se těšila, ale jak už mám ve zvyku (po tuzemských zkušenostech), s koupí a četbou jsem čekala, až u nás série vyjde kompletní. Čekala jsem a čekala... a čekala... Co se dá dělat, "Kvartet vysoké ceny" postihl osud mnoha jiných cyklů, které se v češtině nedočkaly zakončení. Takže jsem se po dlouhých třinácti letech vyčkávání vyprdla na nákup, četbě jsem však neodolala. A pochopila neúspěch.
Začátek byl nadějný, po prologu ovšem následuje nevýrazná zápletka, děj založený prakticky pouze na pletichaření a více či méně drobných posunech rovnováhy ve vztazích mezi jednotlivými postavami. Postavami, k nimž jsem si úplně nedokázala najít cestu. Oslovila mě cílevědomá babka Amat Kyaan, u ostatních mé sympatie kolísaly, nebo vůbec nevznikly (např. kdyby Liat spadlo na hlavu piano, uvítala bych to s ulehčením). Dobrodružství ani akce se nekonají, byť na nějaké násilí i vraždy přece jen dojde. Většina stránek se odehrává na ploše jednoho města, magie v podání andat a básníků je poměrně nenápadná, přestože má na fungování světa zásadní vliv. Různé formální postoje a hierarchie společnosti odkazují kamsi ke středověké Asii, nicméně už jsem se s těmito exotickými ingrediencemi setkala v lepším, intenzivnějším zpracování u knih jiných autorů.
Ačkoliv mám styl Daniela Abrahama ráda, ještě nikdy ode mě nezískal pět hvězd. Tentokrát jej bohužel musím ponechat těsně pod hranicí 70%. Nevím, zda se budu pouštět do "Zrady v zimě", snad jen kvůli "drsné děvce" Amat.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (3)

Svět je plný ochotných obětí – lidí, kteří vítají krutost namířenou proti nim.


Žádný bůh neposkytuje světu záruky.


Sračky není potřeba sladit.


Kniha Stíny v létě v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených76x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených4x
v Knihotéce100x
v Chystám se číst52x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech2x

Autorovy další knížky

Daniel Abraham
americká, 1969
2012  89%Hra o trůny #1 (komiks)
2014  75%Hon na lovce
2015  76%Dračí cesta
2009  75%Stíny v létě
2016  84%Královská krev