Květ pouště přehled

Květ pouště
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46426/bmid_kvet-pouste.jpg 4 737 737

Květ pouště série

1. díl >

Waris Dirie pochází z rodiny kočovných nomádů, s nimiž vyrůstala v somálské poušti. V třinácti utekla do Mogadiša, odkud se po čase dostala do Londýna a do New Yorku, kde se jí podařilo vybudovat závratnou kariéru herečky, spisovatelky a supermodelky mezinárodního věhlasu. Waris Dirie je přední protagonistkou boje proti ženské obřízce – sama ví, o čem mluví. V pouhých pěti letech podstoupila infibulaci, nejkrutější formu ženské obřízky vůbec.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (CZ)

Desert Flower, 1998

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Květ pouště. Přihlašte se a napište ho.

uxor
06.02.2025 5 z 5

(SPOILER) 6. února
Internacional Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation.
Český název tohoto Mezinárodniho dne je tak strašný, že jej nechci ani psát.

Četla jsem knihu o neuvěřiteně silné a odvážné somálské dívce ( ve třinácti letech ji otec za velbloudy chtěl prodat starému muži), o jejím útěku pouští bez jídla a vody a hlavně jsem viděla film režisérky Sherry Horman.
Vidíme krásnou holčičku v krásné krajině, předvede nám její životní příběh - a když máme pocit, že se v něm orientujeme, tak na konci přijde hrozný šok.

Film Květ pouště je stoprocentně autentický - včetně scény zmrzačení pětileté dívenky žiletkou a sešití rány trny stromu i stařena, která provozuje svoji "živnost" ve skutečnosti.
( já jsem zavřela oči, to jsem nedala).
Věrohodnost byla hlavním cílem režisérky....

Tento děsivý zákrok ( nedám mu jméno) je oficiálně v celé Africe zakázán, ale pořád se děje ve 28 zemích Afriky, v částech Středního východu a v některých společenstvích imigrantů v dalších zemích!!!! Spousta dívek po zákroku zemře stejně jako sestra somálské krásky.

Při filmování v Džibutsku se setkali filmaři s výhrůžkami a dokonce po nich házeli kameny. Stále jsou tam zakořeněné pověry, že objektivem " kradli lidem duši" a že se odvážili kritizovat jejich rituály!

Tohle je tedy autobiografie modelky Waris Dirieové, vyslankyně OSN pro eliminaci tohoto zmrzačování, jež se každý rok týká více než dvou milionů žen!!!!!

NelushkaM
21.10.2024 5 z 5

Silný příběh, který rozhodně stojí za přečtení

Radka1911
11.02.2024 3 z 5

Zajímavá a hodně drsná autobiografie. Zajímavý životní příběh, styl psaní mě ale příliš nezaujal.

Kniha Květ pouště v seznamech

v Přečtených1 176x
v Mé knihovně217x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)