Květen 1945 (ve Východočeském kraji) přehled

Květen 1945 (ve Východočeském kraji)
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/364815/mid_kveten-1945-ve-vychodoceskem-kraji-agT-364815.jpeg 2 2 2

Dokumentární fotografie ze sbírek kulturních a osvětových zařízení národních výborů a závodů Východočeského kraje, které jsou dílem východočeských fotografů-amatérů, přibližují neopakovatelnou atmosféru posledních dnů druhé světové války a našeho osvobození. Snímky provázejí úryvky z básní J. Aldy, M. Floriana, F. Halase, V. Holana, J. Hory, F. Hrubína, J. Kainara, I. Skály a F. Šrámka... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Květen 1945 (ve Východočeském kraji). Přihlašte se a napište ho.

Keram.mareK
07.09.2024 4 z 5

souhlasím s kopeceli ohledně uváděného pozitiva.
Hlavní nedostatek ale nejsou zvratky z dob minulého režimu, se kterými si čtenář musí poradit. Horší je seznam vyobrazení, který existoval, ale je jen vložen do knihy. Není tedy její integrální součástí a pak to dopadá odpadovým hodnocením. Pro ilustraci např. č.127 - Sovětští vojáci likvidují dne 9. května 1945 poslední odpor jednotky SS u Pražské brány ve Vysokém Mýtě.
Dávám tedy pár hvězd navíc, aby kniha úplně nezapadla.

kopeceli
03.08.2024 ztráta času

Kladem je obrovské množství historických fotografií. Obrovským nedostatkem je naopak to, že neobsahují popisky, tudíž netušíte, kdo byl autorem, kterého místa nebo děje se týkají, kdo je na fotografii. Nevadí mi oslava Rudé armády ve fotografiích, Východní Čechy skutečně osvobodila a to za cenu svých životů. Ovšem doprovodné texty českých poetů - to je ideologie na entou. Hledala jsem nějaký seznam fotografií, autoru, fotografovaných míst - nic. Výpovědní hodnota nula.

Kniha Květen 1945 (ve Východočeském kraji) v seznamech

Vlastimil Květenský
česká, 1932 - 1997
1975  40%Květen 1945 (ve Východočeském kraji)
1968  0%Knihovny Náchodska za obrození
1963  %Hradec Králové - Městská památková rezervace