Lady Clementine přehled

Lady Clementine
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444511/bmid_lady-clementine-dCJ-444511.png 5 23 23

Píše se září roku 1908 a Clementine Hozierová se vdává za mladého, geniálního politika s progresivními názory: Winstona Churchilla. Nejde však o tradiční spojení, neboť Clementine stojí svému muži po boku nejen v manželství, ale i v politice. Třebaže je stižena vlastními démony, stává se jeho rádcem i strážcem, nejednou mu dokonce zachrání život. Přesto tato ambiciózní žena touží po něčem víc, touží vystoupit z manželova stínu. Lady Clementine je strhující příběh ženy stojící za Winstonem Churchillem, příběh partnerky, kterou nevyděsily hrůzy války a která naopak v její temnotě nalezla vlastní cestu. A na ní nehodlá sklonit hlavu ani před očekáváním okolí, ani před nepřítelem.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)

Lady Clementine, 2020

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lady Clementine. Přihlašte se a napište ho.

VendulaB
30.08.2024 4 z 5

Velmi zajímavá a čtivá kniha, která nás zavede do zákulisí života Winstona Churchilla. Příběh je silnější než způsob vyprávění, ten je lehce slabší. Celkově však stojí za přečtení.

soukroma
16.09.2023 5 z 5

Moc zajímavé a čtivé: ženský pohled z pera ženské autorky se nezapře, ale to nic neubírá na faktech, jelikož C. byla vskutku pravou Winstonovou rukou a velice zajímala o politiku a vůbec světové dění. Díky tomu se lze i příjemnou formou dozvědět o pozadí dvou válek a britské působení v nich.
A nejen to, od samého počátku jsme vrženi mezi anglické aristokraty a jejich způsob života začátkem 20. století (kniha začíná svatbou s Winstonem). Překvapivě Clementine i Winston měli stejně neuspořádané rodiny - otec se prakticky nevyskytoval (pokud byl vůbec znám) a matky zase byly až moc moderní nejen na svou dobu (spousta avantýr, C. matka vláčela děti z místa na místo, jak chtěla uniknout věřitelům a společenským konvencím a nalézt svobodu - pro sebe), takže tepla rodinného krbu a stříbrné lžičky v ústech si v dětství neužil ani jeden. Osamělé dětství bez podpory kupodivu v obou povzbudilo sebevědomí a roznítilo ctižádost a cílevědomost, proto oba dosáhli vysoko, Clementine do té doby výjimečného postavení na politické scéně aktivní účastí na volebních kampaních a osobní podpory zejména sociálních reforem a volebního práva žen. Na druhou stranu ale život jejich vlastní rodiny kopíroval dřívější nepříjemné zkušenosti, děti vychovávaly chůvy, přičemž se také stále nedostávalo peněz na potřebné desítky služebných duchů...

Pozn.: autorka mne zaujala už staršími dobrodružnými thrillery Zloděj map a Kukla motýla, které odhalují také zajímavé historické skutečnosti.

vierak
20.06.2023 4 z 5

Pekná kniha, miestami ma nebavila, ale ocenila som náhľad do svetových dejín očami manželky lídra nacistickej opozície. Často som Clementine nerozumela, sama by som opisované situácie riešila iným spôsobom, ale príbeh bol uveriteľný.

Pověst potížistky, Ve stínu popela a další knižní novinky (13. týden)

26.03.2023

Knižní novinky (46. týden)

08.11.2020

Kniha Lady Clementine v seznamech