Lapači III Nový život přehled
František Sokol Tůma
Román o třech dílech. Vídeň, ach Vídeň, ten osudný Babylon českých duší nad Dunajem, který jako medusa chapadla svá vymršťoval po českých lidech, kteří v prvém nadšení mládí přicházeli, aby svou krví omlazovali její rod a platili i životy její neřesti. Zde mladý valašský synek jde do Vídně a je zapleten v záludné sítě lidské vypočítavosti, která se nezastaví ani před kriminálem. Je to román víry, neboť žádná špatnost na světe nemůže trvat věčně a neúprosná spravedlnost dovede ji nalézti. Tak i zde je šťastný konec valašského umělce v náručí krasavice, souzené mu po zákonu valašské země a všecky mocnosti světa vídeňského, které se proti němu spikly jsou potřeny, aby byla podepřena víra člověka.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lapači III Nový život. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Lapači III Nový život v seznamech
1935 | V záři milionů |
1948 | Valašská světice I. |
1929 | Hyeny |
1932 | Celibát: Díl první |
1972 | Na kresách |
Třetí díl obsahuje přerod hrdiny do samostatnosti, kdy po návratu z vězení mu pomáhají dobří lidé, tak díky nim odjede do Ameriky, kde se vypracuje na slavného malíře. Po určité době se vrací do Čech do hor, kde se narodil a vyrůstal, kde lidé zapomněli jeho minulost.
Autor v této knize zobrazuje obchod s pracovní silou v 18. století, kdy naivní chlapci a děvčata z Čech chodili za prací do Vídně. Některým se vedlo zle, některým dobře. Těm co se vedlo dobře tak někdy zapomněli na své rodiče, na svoji vlast a svoje češství, některým co se nevedlo tak skončili jako chudý proletariat anebo spadli do větší bídy- až na samé dno společnosti. Některá děvčata si přinášela památku na Víden v podobě nemanželských děcek.