Láska přehled
Rudolf Sloboda
Výborný román výborného spisovateľa s "obyčajným" názvom a nie je tomu inak ani v románe Láska. Zážitky a postrehy muža tesne po tridsiatke. Skvelý text.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Láska. Přihlašte se a napište ho.
Kdo podle názvu knihy očekává "Love story" bude zklamán.Jak již čteme v anotaci knihy, jedná se o jakousi autobiografii a kniha původně měla úplně jiný název - Paměti.Je nutno poznamenat, že autor žil s psychicky narušenou manželkou, sám byl alkoholik, několikrát se pokusil o sebevraždu, což se mu nakonec taky "povedlo". Mám pocit, že tyto nálady se celým dílem nějak prolínají. Nebudu zde popisovat děj, důležité jsou nevšední autorovy postoje a myšlenky. Dovolím si jich pár citovat:
"Každé zrníčko moudrosti vržené sviním bych vzal velmi rád zpátky"
"Komu je nutné pomáhat? Těm, které ožebračuje společnost, nebo těm, kteří jsou žebráky od narození?"
"...čeká je příjemná zábava u televize, chválabohu ještě pořád na tak nízké úrovni, aby se každý hlupák mohl cítit na vyšší úrovni",
atd. atd
Kniha Láska v seznamech
Pre mňa zatiaľ najlepší kus od RS. Síce aj tu je dosť častí, ktoré mi nič nehovoria, no viac je takých, čo má oslovujú.
Aby som sa aj tentoraz nevyhol paralelám s tvorbou Dušana Dušeka, musím priznať, že v mnohých bodoch sa stretajú, no tam kde DD do príbehu povsúva metafory, tam RS nastrká filozofovanie. A tam je asi kameň úrazu, že tieto časti by som najradšej vypustil. Tu som to ešte nejak prekusol a vcelku sa pobavil.