Láska a lež přehled

Láska a lež
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/307792/bmid_laska-a-lez.png 2 1 1

Román o tajném sňatku, morálním boji a následcích lží. Románová příloha Národní politiky.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Láska a lež. Přihlašte se a napište ho.

Kozel
20.07.2024 2 z 5

Dorothea Gerard byla považována za autorku nebojící se psát o kontroverzních tématech. A její román Láska a lež (nepodařilo se mi najít, z kterého originálu vychází) je rozhodně příběhem balancujícím na tenké hranici morálky. Je to román melodramatický, dorážející na otázky morální síly, zbabělosti, důsledků a následků lží, jakkoli myšlených.

Autorka k tomu nepotřebovala příliš rozsáhlý prostor. Stačila k tomu nevinná, ač následky postižená Daria, jejíž hnědé oči okouzlí svou tklivostí, hloubkou i ryzí čistotou. Naopak Bohdan Lepinski, strůjce veškerého neštěstí, je jádrem autorčiných myšlenek a velkou otázkou pro čtenáře. Morální zbabělec, ubohý slaboch nebo jedinec zahnán do úzkých a podle toho jednající? Člověk, který zasluhuje odsouzení či jisté pochopení? Nedovedl jsem se jednoznačně rozhodnout a po téhle stránce mě dílo Gerardové hluboce oslovilo a považuji to za nejlepší část díla.

Oproti zmíněné dvojici stojí opačný obraz sourozenců Kannburgů. Agata se svou rozmařilostí, paličatostí, podezřívavou žárlivostí a hloupostí stala trestem Bohdanovi. Vzájemně si udělali ze života peklo. Autorka tu duševní trýzeň a vzájemné tyranství popisuje velmi otevřeným způsobem. Na přelom 19. a 20. století vpravdě nevídaným. A co je na tom nejhorší, vskutku realistickým a platným. Její bratr Hugo, přísný německý důstojník, jehož ostré hrany morálních zásad vzhledem k událostem začnou dostávat obroušení oblázku omývaného vodou, se stane odměnou pro Darii. Čímž se taky završí příběh plný vnitřních bojů, tvrdých následků lží i dobrých úmyslů.

Nakonec se dá těžko posuzovat tento román, který jako jediný od Dorothy Gerard u nás vyšel. V mém svazku navíc chybí pět stran textu, což je jen kosmetická vada, kterou však už nevyřeším pomocí Administrace "Národní politiky", jak uvádí skvostná reklama starých časů. Ač autorka přelomu století měla mnoho co říci svými romány a morálku zjevně dovedla skvěle rozhodit v základech, do současnosti snad žádné její dílo nepřežilo. Určitě ne v českých vodách. I přesto, že Láska a lež se částečně odehrává v bojích u Hradce Králové.

Kniha Láska a lež v seznamech

Autorovy knížky

Dorothea Gerard