Láska Anny Elliotovej přehled
Jane Austen
Anna Elliotová prostredná z troch dcér dedičného baroneta sira Waltera Elliota z Kellynch Hallu je pekná, bystrá a jemnocitná, čo sa nedá povedať o jej najbližších príbuzných, ktorí si veľmi zakladajú na svojom šľachtickom pôvode, hoci sa ocitli takmer na mizine. Anna je v rodine akousi čiernou ovcou, dovolila si totiž čosi neslýchané - zaľúbila sa do síce perspektívneho mladého muža, ale z nižšej spoločenskej vrstvy, čo bolo v tých časoch neodpustiteľné. Anna sa ocitá medzi dvoma mlynskými kameňmi - medzi povinnosťou voči rodine a láskou...... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1998 , Media klub (SK)Originální název:
Persuasion, 1817
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Láska Anny Elliotovej. Přihlašte se a napište ho.
Tak tohle pro mne byla docela řehole. Vybrala jsem si ji do ČV, neboť ve mně zůstává velmi příznivý dojem z dávného čtení Pýchy a předsudku. Jenže teď už to takto podáváno pro mne není. Sice oceňuji složitá souvětí s důkladnými popisy pocitů ve vztazích, ale pro mne, jakou jsem teď, by bylo stačilo přečíst asi tři poslední kapitoly, kde autorka mistrně shrnuje a vystihuje, jak kdo na konečný happy end reaguje. Také se mi líbil dialog dvou hlavních postav, v němž si vysvětlují, jak to všechno bylo a je. Přílišné popisy tehdejších noblesních zásad mě nudily, říkala jsem si, jak rozdílné starosti měli tito lidé. Připomínkou nějakých vlastněných území v Indii se mi jen oživilo znechucení nad tím, jací už po dlouhá léta jsme, my lidé, chamtiví kolonizátoři. I když dobře vím, jak je korektorská práce náročná, odrazovaly mě nějaké chyby v tisku, dokonce jedna hrubá pravopisná chyba.
Ovšem jedno vyjádření se mi hodně líbilo, asi proto, že to mám podobně: Když se Anna potřebovala uklidnit: "cítila, že se potřebuje uchýlit domů, kde si může po libosti mlčet".
Čítané znovu po rokoch, pre zmenu v origináli a:
- 5 hviezdičiek za občasnú skrytú uštipačnosť, sarkazmus, slovné zvraty, krásny jazyk a inteligentné rozhovory
- 5 hviezdičiek za vykreslenie postáv a prostredia
- 5 hviezdičiek za krásny príbeh, pomalé tempo dokonale odrážalo obsah
- 5 miliónov hviezdičiek za ten list
Pardon, ale na toto sa nechytá ani Pýcha a predsudok.
Mrtvá říše, Mrazení a další knižní novinky (18. týden)
28.04.2024
„Jak hbitě si nacházíme důvody, abychom schvalovali, co se nám hodí!“
Kniha Láska Anny Elliotovej v seznamech
v Přečtených | 1 710x |
láska zfilmováno 18. století romantismus anglická literatura romantika historické romance důstojníci regentská Anglie anglické romány
2007 | Emma |
1996 | Rozum a cit |
2007 | Opatství Northanger |
2009 | Sanditon |
2006 | Mansfieldské panství |
Skvělá knížka.
Ze začátku jsem se bála, že budu knihu horko těžko číst, ale spletla jsem se. Někomu se to bude přelouskávat opravdu těžko, protože jedna věta může zabrat i skoro celý odstavec, takže člověk než ji dočte skoro neví, co vlastně četl, ale mně to nevadilo. Zvykla jsem si na to po pár stránkách a text mi potom krásně plynul. Anna mi přirostla k srdci a popisy ostatních postav byly tak reálné, že jsem celý příběh mohla opravdu prožívat.
Za mě je to stejně kvalitní a krásná kniha jako Pýcha a předsudek a tuto knihu si určitě pořídím do knihovny a znovu přečtu.