Látka, z ktorej sú utkané sny přehled

Látka, z ktorej sú utkané sny
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237289/bmid_latka-z-ktorej-su-utkane-sny-aiU-237289.jpg 4 69 69

Hlavným hrdinom románu je úspešný novinár Walter Roland, ktorý má so svojím nemenej slávnym kolegom fotografom pripraviť reportáž z detského utečeneckého tábora v Nemecku. Tu sa zoznámia s groteskno-mysterióznou vychovávateľkou slečnou Lujzou a s pomocou jej mŕtvych priateľov, sa pustia do objasnenia prípadu mladej emigrantky Iriny. Walter Roland, najlepšie platená reportérska hviezda, v priebehu niekoľkých rokov podľahol hýrivému životu a je ochotný napísať pre svoje vydavateľstvo prakticky všetko, čo sa dá výborne predať. Irinin prípad ním však natoľko otrasie, že v závere knihy sme svedkami jeho takmer zázračnej premeny. Z beznádejného otupeného, cynického, nevyrovnaného muža so slabším charakterom sa napokon stáva Irinin oddaný zástanca. Simmel bizarným spôsobom spája v románe témy, ako sú láska, sex, novinárska etika, zločin a korupcia, ale i posmrtný život a priateľstvo.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Der Stoff, aus dem die Träume sind , 1971


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Látka, z ktorej sú utkané sny. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

lucie2169
07.12.2021 5 z 5

Simmel je autorem mého mládí. Kdysi jsem přečetla dobrého půl tuctu jeho knih a pamatuji se, že jsem z nich bývala nadšená. Na stará kolena jsem se rozhodla zase jednu zkusit: není to špatné, ale asi jsem se od té doby posunula někam jinam. Překvapivě mi najednou vadí autorův popisný styl, také editor byl asi v nějakém časovém presu, což je z mé strany velice shovívavé hodnocení toho, co se v knize občas vyskytuje. Na druhou stranu Simmel jako vždy nabízí poutavý a zajímavý příběh, navíc obohacený o momenty, které považuji za naprosto nadčasové, viz např. demokratizace společnosti na úrovni novinářské práce či psychiatrické léčebny: tendence k podobným hovadinám, které se u nás dají pozorovat cca v posledních patnácti letech, byly v Německu zjevně pozorovatelné již daleko dříve. Za tento vykřičník a trochu i ze sentimentu proto dávám (i navzdory dříve zmíněným výhradám) pět hvězd.

Rimmsi
27.06.2020 5 z 5

Knihy od J. M. Simmela mám obecně velmi rád a dobře se mi čtou. Děj a příběh mne zaujal, ale kniha byla velmi dlouhá a místo se sklony k usínání. I tak hodnotím velmi dobře.


Magrata15
13.05.2020 5 z 5

Redaktor Walter s fotografem Bertem jsou posláni v listopadu 1968 do uprchlického tábora pro děti a mládež v Brémách v Německu, aby napsali článek o českém chlapci Karlíkovi, který tam byl právě umístěn a vůbec o dětech, které tam jsou. Walter tam ale cítí nějakou senzaci a vydává se po stopě.
Špionážní román, od kterého jsem se nemohla odtrhnout, ozvláštněný vyprávěním ošetřovatelky slečny Luisy, u které není jasné, jestli je nadána parapsychologií nebo postižena schizofrenií.
Vynechala bych jen pár stránek vyprávění, ale autor měl pocit, že to tam patří, takže to tak beru, protože jinak se to báječně četlo a spisovatelův styl vyprávění je prostě strhující.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Látka, z ktorej sú utkané sny v seznamech

v Přečtených133x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených4x
v Knihotéce86x
v Chystám se číst33x
v Chci si koupit6x