Legenda bez legend přehled
František Vašek , Vladimír Černý , Petr Kopečný
Osobnost gen. Luži zasahuje do vývoje celého našeho odboje. Brněnští historici se rozhodli zasáhnout do polemiky ucelenou monografií. Poslední léta otevřela polemiku, ve které se prosazují stanoviska, která zpochybňují smysl a hodnoty našeho národa. PhDr. Vladimír Černý se chopil části, která pojednává o vývoji a osudech Vojtěcha Luži do roku 1939. Podal ucelený obraz o základních meznících Lužova života a vytvořil předpoklad pro pochopení osudových procesů v období nacistické okupace. Ing. Petr Kopečný zpracoval charakteristiku reakce generála Luži na příchod nacistických okupantů, období před jeho vstupem do ilegality, činnost v odboji a vysvětlení tragického konce. Na Kopečného studii navazuje historik JUDr. František Vašek. Na základě dlouholetého studia partyzánského hnutí a perzekuční činnosti gestapa se soustředil na 2.říjen 1944 a události,které následovaly.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Legenda bez legend. Přihlašte se a napište ho.
Kniha o životních osudech generála Luži. Fakta bez příkras a přesto pro mne čtivé. Velmi zajímavý člověk.
Kniha Legenda bez legend v seznamech
Pokud bychom měli začít s výukou a vzděláváním o českých hrdinech, jméno generála Luži by nesmělo chybět. Ohlédneme li se po vlastech moravskočeských, ulici s názvem Lužova máme jen jednu, ačkoli byl tento našinec jediným generálem, který padl v přímém boji proti okupantům, když jich dříve hafo zdrhlo do zahraničního teplíčka a kibicování z rádia. Po Ukrajincích je pojmenovaného prostoru víc, což je hanba jako křemen. Přál bych si, aby osobnost pana generála toto lokajství dokázala obrátit.