Legendy české fantasy přehled

Legendy české fantasy
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28045/bmid_legendy-ceske-fantasy-x7B-28045.jpg 4 51 51

Legendy české fantasy obsahují to nejlepší, co se u nás v žánru fantasy píše. Šest renomovaných spisovatelů, šest žijících legend naší literatury, se setkává v exkluzivním projektu, který představuje jejich nejoblíbenější cykly v dosud nepublikovaných novelách. Antologie Legendy české fantasy je lahůdka pro fanoušky, kteří již dobře vědí, že naši autoři patří mezi opravdovou elitu, i jedinečná brána do světů české fantasy pro všechny, kteří s nimi dosud neměli čest. Sestavil Ondřej Jireš. Povídky: - Miroslav Žamboch: Cesta domů - Jaroslav Mostecký: Štěňata vlků - Jiří Walker Procházka: Ken Wood a válečné zvony Rhótů - Vladimír Šlechta: Šťastná náhoda - Leonard Medek, Františka Vrbenská: Kalné víry Rhenu... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Legendy české fantasy. Přihlašte se a napište ho.

MickeyMaler
01.10.2024 5 z 5

Tato kniha vysvětluje, proč Procházku nekupovali jen členové Českého turistického svazu, Medka zase pouze včelaři a Mosteckého bezdomovci.
Tato antologie, tedy sborník několika autorů, je sestavena na základě oblíbenosti hrdinů jednotlivých autorů a ukazuje, jak kvalitní spisovatele naše země má a jakou jsou konkurencí pro autory zahraniční. Když necháte autory tvořit v prostředí, kde se cítí dobře a jsou s postavami skvěle sžití, výsledek nemůže být nikdy špatný.

Kniha je rovněž sběratelský unikát. Obsahuje novelu z Cyklu Koniáš, která odhaluje část aristokratické minulosti tohoto hrdiny, a proto by neměla chybět žádnému Žambochovci. Zároveň přináší třetí díl Ken Wooda, na který čtenáři čekali více než 15 let. Dále v knize naleznete novelu od Medka a Vrbenské, která navazuje na velmi úspěšný román Ve stínu modrého býka. Pokud ji naleznete v antikvariátu či bazaru, mohlo by se jednat o dobrý dárek pro každéhho milovníka české fatansy literatury.

Titul je ideální pro každého, kdo si chce rozšířit povědomí o českých fantasy autorech minulosti i současnosti. Před každou kapitolou najdete medailonek o autorovi a jeho díle, který pro vás připravil Ondřej Jireš. Ten vás tak lépe uvede do samotného díla, což přispěje k jeho lepšímu pochopení i prožití. Na konci knihy vás navíc čeká autorův doslov, díky němuž získáte ucelený pohled na to, co jste právě četli, a někdy i náhled do jeho budoucích plánů.

Ondřej Jireš není v sestavování antologií žádným nováčkem. Po úspěšné antologii Čas psanců znovu dokazuje, že umí sestavit pestrou paletu próz, které vás vtáhnou na mnoho příjemných hodin.

Rozsah knihy je skutečně rozmanitý – od Žambochova detektivního a akčně laděného příběhu z Vegašského světa, přes Mosteckého severní fjordy, kde skre mlhou zahalené svahy zaznívá echo válečného pokřiku "Odiiiin", až po "Medkovský a Vrbenské" historicky zakotvený příběh o galovi Krakovi, který se odehrává v době, kdy Římané dobývali svět a snažili se udržet germánské kmeny na uzdě. Šlechta pak přináší sympatický příběh ze svého "zálesáckého" fantasy, z kterého na vás okrajově dýchne atmosféra Dračího doupěte, a místy snad i Warcraftu.

Janadvorackova
11.02.2024 4 z 5

Konkrétně tyhle novely jsem dosud nečetla, ale autory a jejich světy znám.
Rozmanitě sestavená sbírka.
Štěňata vlků byla nejlepší. Ostatní zdárně za nimi.

1871
14.12.2023 2 z 5

Výběr spojuje jen to fantasy. obrovský rozptyl ve stylu psaní a i jazyku. Nejvíce mi seděly Kalné víry Rhenu. Ken Wood a válečné rohy Rhótů měl spád a jazykově byl dobrý, ale kulisy a reálie byly vyloženě komiksové. Cesta domů, dobře odvedené spisovatelské řemeslo, jen mě často vyrušilo slovní spojení, nebo formulace, která mi neseděla k tématu ani situaci. Nevím jestli to je autorův záměr, nebo jestli se tak prostě vyjadřuje. Zbytek někde mezi tím.

Ocenění knihy (1)

2006 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Kniha roku)

Kniha Legendy české fantasy v seznamech