Lékařský román přehled

Lékařský román
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176222/bmid_lekarsky-roman-176222.jpg 3 7 7

Sex, ketamin a rock'n'roll ve Finsku. Štěstí v neštěstí společnosti blahobytu aneb kniha věnovaná Georgovi W. Bushovi, velikému lékaři národů. Velkolepý román finské vycházející liteární hvězdy na pomezí porna, příručky uživatele ketaminu a existenciální sondy euroamerické civilizace, vše patřené vypouklým zrcadlem Finska. A to vše v postmoderním hávu, inu hledejte pravého lékaře této civilizace! Lékařský román je mistrným vylíčením lásky, smrti a politiky. Vypráví příběh čtyř propletených osudů na hranicích jednoho impéria. Konec roku 2003 je v mnoha ohledech horký a intenzivní, z hlediska politiky i života jednotlivců. V Iráku slibují západní armády provázení obyvatel na cestě k demokracii a kapitalismu. Daleko od tohoto bojiště, v severoevropském přístavním městě, tráví výzkumný pracovník, třicátník Niklas, čas popíjením a obavami o přítelkyni Innu, jejíž otec umírá na rakovinu. Jedné noci uzří Niklas vizi, která jej promění. Uvěří, že nalezl lék na Inniny obavy. Ale Niklas musí čelit skutečnosti, že dosahy vlastních činů nelze vždy předpovědět. Ve své třetí, bravurne napsané novele, skládá finský autor Riku Korhonen dohromady nezapomenutelným způsobem spletitý příběh, poutavou analýzu mediální války a romantický text prostoupený jemným humorem.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Dauphin
Originální název:

Lääkäriromaani , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lékařský román. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Akana
31.03.2022 4 z 5

Z knihy mám podobně neurčitý pocit, jaký jsem měl třeba u Bolaňových Divokých detektivů. Celkový smysl sdělení mi vytrvale uniká, ale jako by na mě neustále vykukoval za nejbližším rohem, aby hned zase zmizel. Partnerské vztahy, sex, morálka, politika, rasismus... všechno se tu mele v těžko uchopitelném tvaru, který svou nejednoznačností přesto dokáže zaujmout a udržet pozornost. Začítal jsem se hodně ztěžka, dlouho mi nebylo jasné, čí příběh se tu vlastně vypráví, ale postupem času mě zvláštní struktura románu začala docela bavit.

Teckovana
12.05.2018 3 z 5

Kniha o finské současnosti a nedávné minulosti. Hudba, sex, alkohol, ketamin, černý humor, mezinárodní politika, válka s terorismem, ale také spousta vztahových kotrmelců a selhání. Nepříliš optimistická, trochu provokativní, ale zřejmě upřímná autobiografická studie na téma mladý sexuálně hyperaktivní intelektuál ve 21. století.


galiana
18.07.2015 2 z 5

Skutečně zvláštní kniha. Celkem čtivá, ale v celku jsem nějak nepochopila, co tím chtěl autor říci.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2010 - Cena Evropské unie za literaturu


Kniha Lékařský román v seznamech

v Přečtených8x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit1x

Štítky knihy

sex finská literatura autobiografické prvky mezinárodní vztahy

Autorovy knížky

Riku Korhonen
finská, 1972
2014  60%Lékařský román