Leningrad - Tragédie obleženého města, 1941-1944 přehled

Leningrad - Tragédie obleženého města, 1941-1944
https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96973/bmid_leningrad-tragedie-oblezeneho-mesta-r3c-96973.jpg 5 85 85

Tragédie obleženého města, 1941-1944 Osmého září 1941, jedenáct krátkých týdnů poté, co Hitler zahájil operaci Barbarossa, byl obklíčen Leningrad. Obležení se nepodařilo prorazit dva a půl roku a během 872 dní blokády ve městě zahynuly dva miliony lidí. Pokud by město padlo, zřejmě by historie druhé světové války a dvacátého století vypadala jinak. V knize Leningrad autorka poutavě popisuje celou blokádu i to, co jí předcházelo. Široce čerpá z rozhovorů s pamětníky a deníkových zápisků účastníků bojů a obléhání z obou stran, oficiálních memorand, hlášení a jiných zdrojů. Vychází také z nově otevřených sovětských archivů, které jí umožňují odhalit závoj nad skutečností, jímž realitu města zakrývala po dlouhou dobu sovětská propaganda. Obyvatelé města, Evropané dvacátého století, kteří jako by se chvílemi v obchváceném městě vrátili do století osmnáctého, zažívali neuvěřitelné útrapy. Po zamrzlých ulicích a schodech se museli krást po čtyřech, když táhli kbelíky s vodou. Stráže na hřbitovech stavěly čerstvě přivezená zmrzlá těla do sněhu, aby jimi označily místa masových hrobů. Životně důležité bylo vlastnit sáňky, podomácku vyrobená kamínka a lampy. Součástí živoření v obleženém městě bylo také rabování, vraždy a kanibalismus na straně jedné a ve stejných chvílích neobyčejná statečnost a sebeobětování na straně druhé. V knize Leningrad Anna Reidová zodpovídá řadu otázek. Mohla lepší práce leningradského vedení, jeho menší bezohledná krutost a nekompetentnost zabránit tak ohromným ztrátám na životech? Jak blízko měl Leningrad k tomu, aby padl do německých rukou? Jakou úlohu při obklíčení a blokádě města sehrál Stalin a Moskva? Proč město Němci nikdy nedobyli? Proč se město nezhroutilo v nejhorších chvílích blokády do čiré anarchie? Co rozhodovalo o přežití či smrti? A hlavně, jak ti, kteří ve městě žili, dokázali všechny útrapy přežít?... celý text

Literatura faktu Válečné Historie
Vydáno: , Jota

Leningrad - Tragedy of a City under Siege, 1941-44, 2011

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Leningrad - Tragédie obleženého města, 1941-1944. Přihlašte se a napište ho.

MartinL
16.03.2023 3 z 5

Nestačím se divit hodnocení knihy - nikoliv po stránce počtu hvězdiček, ale po stránce obsahu. Debilita lidí a jejich ovlivnění současným jednostranným viděním světa jsou skutečně nezměrné.

Dávat za vinu oběti v Leningradu Stalinovi je popírání historie, morálky a elementární lidské slušnosti a svědčí o ubohosti přispěvatelů, jejich pokřivenému myšlení a zejména o jejich duševní slabosti odolat vnějšímu tlaku.

Stalin byl nepochybně tyran a maniak, který napáchal děsné věci, nicméně jediný viníkem úmrtí v Leningradě byli, jsou a vždycky budou Němci se svým šíleným diktátorem. S odstupem 80 let se vše hodnotí poněkud jinak, než v době, kdy se události odehrály. I přes tragický začátek dopadly boje na východní frontě jednoznačně a zde tolik opovrhovaný Stalin dosáhl největšího vojenského vítězství v dějinách. Kdo ví, zda by se to povedlo jiné Rudé armádě než té, která to dokázala.

Svalovat vinu za úmrtí všech civilních obětí na kohokoliv jiného než na Němce a jejich fanatickou rozpínavost je analogicky na úrovni svalování viny na všechny vlády tehdejší Evropy, které mohly válce dávno zabránit. A to se neděje, byť by to bylo mnohem víc na místě. Taková Francie padla před Hitlerem na kolena a žebrala o milost během pár týdnů. A v její armádě žádné čistky pokud víme neprobíhaly. Anglii zachránil jenom kanál La Manche, jinak by dopadla navlas stejně.

Je mi na zvracení z názorů lidí, kteří ochotně naskakují na současné růžové vidění světa. Ještě pár desetiletí a děti se budou učit, že zlý Stalin rozpoutal válku proti hodnému panu Hitlerovi.

Jochen77
13.12.2022 5 z 5

Velmi kvalitní popsání útrap obyčejných Blokadniků, píši obyčejných, protože komunistický aparátčík se skutečně špatně neměl a rozhodoval o bytí a nebytí těchto plebejců. Kniha čtivá, syrová, s důrazem na osobní zážitky a deníky, kteří si někteří během blokády vedli. Dozvíte se v ní, že Němci byli v podstatě až sekundárním faktorem, díky němuž umírali statisíce obyvatel města. Nedůslednost, lenost, neschopnost a korupce uvnitř strany byly faktory díky kterým byla blokáda tak temná a krvavá.

Hall3006
05.07.2022 5 z 5

Podrobná studie o válečných letech současného Petrohradu. Knihu jsem zařadil do výzvy s tématem "kniha o jídle" a bylo opravdu čtení o boji za každé sousto, každý drobek a každou kapku. Je to čtení náročné, ale mrazivě poutavé. Dozvíme se i o pozadí vzniku blokády i jejího prolomení a útrapách nejen civilistů, ale i vojáků. Doporučuji

Kniha Leningrad - Tragédie obleženého města, 1941-1944 v seznamech