Nenávisť přehled
Juraj Thal
Marec 2005. Počas nočnej služby privolajú vyšetrovateľa Lea Legena k novému prípadu. Na prvý pohľad to vyzerá ako neškodný požiar chaty v lesoch nad Nitrou. V pivnici však policajti objavia uhorené telo a tajomný odkaz. Mŕtvym mužom je univerzitný profesor, a keď začnú miznúť aj iní jeho kolegovia, nastáva v celom meste panika a strach. Kto bude ďalší na rade? Leo sa pri vyšetrovaní prípadu ocitá v slepej uličke. Chýbajú stopy, podozrivých je veľa a dôkazy žiadne. Zato však pribúdajú obete. Leo stojí pred najťažším prípadom svojej kariéry. Podarí sa mu rozlúsknuť záhadné posolstvá, ktoré po sebe vrah zanecháva? Odhalí skutočný motív brutálnych vrážd? Alebo zlyhá a bude zodpovedný za besnenie sériového vraha?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nenávisť. Přihlašte se a napište ho.
Môj prvý stres s autorom a paráda.
Výborná detektivka na čele s vyšetrovateľom Leom Legendom - áno perfektne meno.
Prva vražda sa odohrá v chate, Lea privolaju k zhorenisku v ktorom je mŕtvola. Druhá vražda sa odohráva utopením a viac neprezradim ale velmi som pochybovala o jeho vyšetrovacích schopnostiach - chlapče tolko mŕtvol a vrah neznami?
Tato kniha bola zábavná humorom vyšetrovateľa, brutálna - kôli spôsobom vrážd a veľmi premyslená čo sa týka motívu.
Takže určite odporúčam a teším sa na ďalšie knihy
Kniha Nenávisť v seznamech
Zdanlivo obyčajný požiar chaty sa rýchlo mení na miesto brutálneho zločinu, keď sa nájde uhorené telo profesora archeológie. Vyšetrovanie preberá nitrianska kriminálka vrátane vyšetrovateľa Lea Legena. Aké temné motívy a nenávisť viedla k takejto brutálnej vražde?
„... niekto nám tu likviduje vážených profesorov, inteligenciu, ktorá pre tento štát urobila už veľa prospešnej práce. Celú akademickú obec, hlavne ústav esávé zasiahla panika a obávajú sa, kto ďalší bude na rade.“
S pribúdajúcimi obeťami sa vyšetrovanie dostáva do slepej uličky, zatiaľ čo tlak na vyriešenie prípadu stále rastie. Postupne sa ukazuje, že sa nejedná o bežnú vraždu, ale o prepracovaný plán s ďaleko hlbšími koreňmi.
„Cítil, že vo vzduchu visí dosť veľký malér. Hojdal sa nad nimi ako Damoklov meč.“
Príbeh sa odohráva v atraktívnom prostredí Nitry a jej okolitej prírody, čo knihe dodáva autentický nádych. To ale kontrastuje s mrazivou a desivou atmosférou celého prípadu. Najvýraznejšou postavou príbehu je Leo Legen, ktorý je nielen hlavnou hnacou silou vyšetrovania, ale aj postavou ktorej osobný život sa nám postupne odhaľuje, či už cez prácu, alebo vzťah s manželkou. Zaujímavou postavou je aj súdny lekár Ali, ktorého cudzokrajný pôvod vnáša do temného deja trocha humoru, či prokurátorka Ingrid Kanská, ktorá si zakladá na tom, aby mala všetko pod kontrolou. Jej vzťah s Leom sa často podobá na hru mačky a myši a kedykoľvek vstúpi na scénu, atmosféra sa výrazne mení.
Čo sa týka vyšetrovania, niektoré postupy, ako to, že Leo často vypočúva sám, mi prišli trošku neštandardné – avšak toto je len môj laický názor. Námet knihy je však pútavý a vraždy dôkladne prepracované, často až nechutne realistické, čo môže pripomínať štýl Chrisa Cartera. Atmosféra knihy je mrazivá a rozprávanie priamočiare a krátke kapitoly udržujú napätie. Vďaka vyššie spomenutým postavám sa v príbehu objavujú aj odľahčené momenty.
Osobitne ma zaujalo zasadenie deja do Nitry, kde autor dokázal skvele využiť lokálne prostredie a priblížiť ho čitateľovi. Hoci som postupne začínal tušiť, kam dej smeruje, záver bol prepracovaný a napínavý. Napriek mojim predtuchám si udržal správnu dávku napätia a naplnil moje očakávania.
Ak máte radi slovenské detektívky, Nenávisť vás určite nesklame. Pre mňa bola táto kniha príjemným prekvapením a teší ma, že som objavil ďalšieho talentovaného slovenského autora.
Za poskytnutie knihy ďakujem: Vydavateľstvo Artis Omnis