Leonardo da Vinci a jeho supermozog přehled
Michael Cox
Aj keď Leonardo zomrel už pred niekoľkými storočiami, dokáže nás ešte kdečím prekvapiť. Vy sa teraz môžete pustiť do čítania Leovho strateného zápisníka, zalistovať si v Milánskom poslovi, prípadne prezrieť desiatky úžasných vynálezov, ktoré sa zrodili v supermozgu tohoto podivuhodného génia. Vitajte v Taliansku pätnásteho storočia.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry Pro děti a mládež
Vydáno: 2007 , Alicanto (Egmont ČR)Originální název:
Leonardo da Vinci and His Superbrain, 2003
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Leonardo da Vinci a jeho supermozog. Přihlašte se a napište ho.
Vybavuji si, že knihy ze série Drazí zesnulí mě nikdy nechytly tak, jako ostatní podobné série (Děsivá věda, Děsivé dějiny apod.). Když jsem se nyní po letech k tomuto kousku vrátil, opět jsem cítil, že je to o dost slabší. Vlastně jsem se toho o Leonardovi moc nedozvěděl, spíš jsou to takové střípky jeho života a tehdejší doby s cílem zaujmout. Jako vždy je ale veškeré informace z knihy podobného ražení třeba brát s rezervou a pokud z nich hodláte vycházet, je na místě si je ověřit. Někdo může namítnout, že cílem takové publikace je hlavně pobavit. Inu, zde se to moc nepovedlo - třeba se jen humor s tím mým minul, ale text ani ilustrace mi nenabídly více jak jedno-dvě uchechtnutí.
Co mě na knize ale zaráželo, bylo několikeré rýpání do umělců; text sice vyzdvihne „status umělce coby senzitivní a kreativní celebritiy“, ovšem jedním dechem v podstatě dodává, že jsou to namyšlení ufňukaní blbečci, kteří si myslí, že jsou něco extra. (Někteří asi ano, ale těmi se většinou nemá cenu zabývat.) Nevím, jestli jde o nějaký autorův osobní mindrák (a ani mě to nezajímá), ale kniha tohoto typu má mladé lidi rozvíjet a nikoli je navádět k směšným předsudkům vůči sobě či jiným. A to u nás stále status umělce ani nemáme; kdyby kniha raději mluvila o ústředním Leonardovi, udělala by lépe. Ach jo.
Pokud jste o Leonardu da Vinci nikdy neslyšeli, tady máte možnost.
Knihy z této série mě jako školačku hodně bavily. Dozvěděla jsem se něco nového zábavnou formou a navíc jsem milovala to grafické zpracování a obrázky.
Kniha Leonardo da Vinci a jeho supermozog v seznamech
2004 | Leonardo da Vinci a jeho supermozek |
2002 | Elvis a jeho pánev |
2006 | Hororové příběhy |
2007 | Ještě hororovější příběhy - Tajemná moc ze záhrobí |
2008 | Tutanchamon a jeho hrobka plná pokladů |
Jednoduše, stručně a s humorem popsaný život a doba Leonarda. Kniha se mi četla skvěle, a hodně se mi líbilo i zařazení humorného komiksu.
Kniha splnila mé očekávání.