Lepší než člověk: Příslib a rizika biomedicínského vylepšování přehled

Lepší než člověk: Příslib a rizika biomedicínského vylepšování
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494395/bmid_lepsi-nez-clovek-prislib-a-rizika-b-F7z-494395.jpg 4 3 3

Je morálně oprávněné, aby medicína nejen léčila nemoci, ale i vylepšovala člověka? Věda by mohla v dohledné době zvýšit lidskou inteligenci, zlepšit paměť, prodloužit život a zpomalit stárnutí, a dokonce i zdokonalit náš charakter. V současné diskusi naneštěstí převládají extrémní pozice -- na jedné straně konzervatismus, varující před nástupem zdokonalených nadlidí, kteří si podmaní zbytek lidstva, na straně druhé nekritický optimismus, věřící v technologické řešení všech lidských problémů. Americký bioetik Allen Buchanan ve své čtivé knize odmítá jak konzervatismus, neboť lidský genom se stále vyvíjí a zásah do něj není přestupkem ani proti bohu, ani proti přírodě, tak přehnaný optimismus, který podceňuje nezamýšlené důsledky vylepšování.... celý text

Filozofie
Vydáno: , Filosofia

Better Than Human: The Promise and Perils of Enhancing Ourselves, 2011

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lepší než člověk: Příslib a rizika biomedicínského vylepšování. Přihlašte se a napište ho.

Adam84
17.06.2024 4 z 5

I když si autor hned v úvodu dává za cíl razit zlatou střední cestu, v knize se téměř výhradně snaží vyvrátit konzervativní pozici, což není s podivem, tahle pozice je v populaci nepochybně zastoupena většinově a je i hlasitější. Kniha tedy poslouží spíše těm, kteří hledají správné argumenty v boji proti extrémně konzervativnímu přístupu, tedy názoru úplného zákazu záměrných genetických modifikací.

Já osobně souhlasím s autorem v tom, že je obtížné dojít vůbec k nějaké plodné debatě na dané téma, když má problém i spousty "odborníků" pochopit správně evoluční teorii, načež se nebrání všemožně překrucovat pojem "přirozený", do polohy, která je jim nejvíce vhod. V tomhle je před námi, všem popularizačním snahám navzdory, ještě kus práce. Pak tedy nezbyde než doufat, že tahle kniha, psaná s ohledem na neodbornému čtenáře, pomůže svou trochou přispět k nápravě.

Kniha Lepší než člověk: Příslib a rizika biomedicínského vylepšování v seznamech

Autorovy knížky

Allen Buchanan