Les a louka na talíři přehled
Gisula Tscharner
Od svěží zelené louky a okraje lesa až po pastviny a zahrady kolem domů: všude tam najdete chutné divoké byliny a plody, které navíc blahodárně působí na váš organismus. Autorka vám bude vyprávět jejich příběhy a ukáže, kdy a kde najdete ty nejlepší z nich. Nabídne vám také víc než 150 zdravých a levných receptů. Většinu z nich připravíte velmi jednoduše z toho, co nasbíráte kolem domu. Některé vyžadují víc času při přípravě i hledání a občas narazíte i na recept, který naši předkové používali při různých rituálech. Pomalu totiž znovu začínáme chápat, co oni věděli po staletí: to nejlepší, co si můžeme dopřát, roste v našem bezprostředním okolí.... celý text
Literatura naučná Kuchařky Příroda, zvířata
Vydáno: 2020 , GradaOriginální název:
Wald und Wiese auf dem Teller, 2009
více info...
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Les a louka na talíři. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (4)
Milovníky přírody tato kniha prostě musí zaujmout. Je libo čipsy z kopřiv a nebo zajímavě znějící polévku z kostivalu? Ano, i takovéto kousky si pro nás autorka připravila a já jsem opravdu zvědavá, až některý z receptů vyzkouším na vlastní kůži (a chuťové pohárky).
Napadlo vás někdy, když jdete přírodou nebo třeba jen parkem, že rostliny kolem vás jsou jedlé? Že i obyčejný šťovík, kopřiva nebo pampeliška vám mohou dát základ na dobré jídlo? Že ne? A co kdybyste dostali návod - kuchařku, která vám ukáže taje přírody a ještě vás navnadí na dobrotu na talíři? Les a louka na talíři je toho důkazem.
Grada na konci června vydala svou netradiční kuchařku, která je plná inspirativních receptů a nejen jich. Jsou v ní krásné fotografie a povídání o přírodě a jak jejích darů využít co nejvíce.
Já si na zkoušku vybrala recept Nebeský malinový koláč, protože letos jsme měli malin požehnaně. V receptu jsem tedy nepoužila čerstvé maliny, ale zamražené, protože je přeci jen už po sezoně a kupovat je v krámě nehodlám. Aby toho nebylo málo, tak jsem si k němu přidala i malinový krém a kokos na ozdobu. Koláč jako takový mi totiž přišel lehce suchý a s malinovým krémem je to teprve to pravé, co mají mazlíčkové rádi. Kokos jsem zvolila k vůli tomu, že jsem jej použila na vysypání formy a myslím, že se dobře doplňuje s chutí malin.
Související novinky (1)
Knižní novinky (27. týden)
28.06.2020
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Les a louka na talíři v seznamech
v Právě čtených | 1x |
v Přečtených | 12x |
ve Čtenářské výzvě | 1x |
v Knihotéce | 6x |
v Chystám se číst | 21x |
v Chci si koupit | 12x |
v dalších seznamech | 2x |
Pro toho, kdo se trochu o bylinky zajímá, kniha neobsahuje až tam moc nových rostlinných objevů, ale obměny receptů jsou nápadité a kniha je psána s takovou láskou k přírodě a s moudrostí, že mám chuť vyběhnout na louku a hledat začínající jarní bylinky, medvědí česnek tlačím očima a denně se modlím pro déšť, vláhu, ať se kořínky napijí. Kuchařka bylinných specialit ze mě nebude (nejčastěji "vařím" stylem utrhnout a strčit do huby), ale ta dochucená vína určitě zkusím.
Jak jen autorce závidím podhorské prostředí...