Letem světem za pár korun: Historky a tipy z cest přehled
Zuzana Zvěřová
Jak vypadají výlety s průvodci, které potkáte v Africe či Asii na pláži? Co dělat, když na dovolené onemocníte? Na jaké podvody si dát pozor při půjčování auta v zahraničí? Jaké výslechy vás mohou čekat na letišti mimo EU a jak jim předejít? Jak cestovat opravdu levně a nenechat se okrást žádným obchodníkem? To všechno popisuje ve své knize Zuzana Zvěřová, cestovatelka a influencerka, která na sociálních sítích radí lidem, jak se vydat do zahraničí za pár korun, na co si tam dát pozor a co navštívit. Ve dvaceti kapitolách popisuje mimo jiné příběhy ze Zanzibaru, Srí Lanky, Palestiny, ale i z evropského Korfu, Tenerife nebo Finska. Najdete v nich jak příhody z cest, jako je arabská svatba nebo bouračka s karavanem, tak užitečné informace, jako kde si koupit SIM kartu a v jaké zemi nepoužívat kreditní karty. Nechybí ani návody na to, jak vyhledat nejlevnější letenky či ubytování.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Letem světem za pár korun: Historky a tipy z cest. Přihlašte se a napište ho.
Velmi čtivá kniha o zajímavých zážitcích z cestování po méně obvyklých zemích. Zážitky myslím, kde jsou jaké turistické pasti, kde se nenechat okrást a podobné rady pro každou konkrétní zemi. Jelikož je kniha formátu A5 tak je přečtená velmi rychle.
Čtivá knížka, kterou jsem zhltla za půl den. Historky na mě hodně zapůsobily. Protože taky hodně cestuju, byla jsem docela překvapená z některých situací. Člověk si uvědomí, že se u nás máme opravdu celkem dobře. Nakonec, taky bysme mohly nosit šátky a zahalené celé tělo, platit mastné pokuty za nic, neustále odhánět vlezlé prodejce nebo platit za povlečení v pronajatém bytě. Pohodové čtení.
Kniha Letem světem za pár korun: Historky a tipy z cest v seznamech
Cestovatelských historek není nikdy dost. :) A i když mi Zuzčin styl někdy připadal až moc komerčně turistický (hlavně v případě výletu na Tenerife, Zanzibar a Šrí Lanku), po přečtení její knížky musím uznat, že i s využitím konvenčních prostředků (letadlo, hotel/airbnb, auto) se toho dá zažít dost. I tak se mi ale nejvíc líbily příhody ze zemí, které Zuzka procestovala méně masovým způsobem: tedy izraelské výlety s její adoptivní palestinskou „rodinou“ a nocování v rumunské přírodě.
Autorka vypráví o atrakcích, setkání s místními, turistických pastech (nestydí se přiznat vlastní chybu, aby dala druhým možnost se z ní poučit – smekám) a tipech, často vykoupených bolestnou zkušeností (turecké SIMky). Trochu mě rušilo zahrnutí dovolených z dětství, které si autorka, jak sama píše, vlastně moc nepamatuje.
Kromě toho mi chování Zuzky nebo jejího doprovodu občas přišlo poněkud necitlivé (žádat od řeckého trafikanta známky na turecké pohledy a divit se, že div nevyletí z kůže, není úplně ta nejchytřejší věc, kterou člověk může na Kypru podniknout – i když za to může spíš Zuzčina mamka). Ze všeho nejvíc mi pak vadily všechny ty poznámky, jak autorka „miluje zvířata“, aby se čtenář vzápětí dozvěděl, za kolik se kde dá sehnat hamburger, a to včetně Izraele a arabských zemí. Možná by nebylo od věci vedle atrakcí někdy navštívit i košer/halál jatka, podívat se, jak se tam tvorové vykrvení při plném vědomí zmítají a křičí v nekončících křečích, a rozhodnout se mezi zvěromilností a mlsotou.
Celkově je to roztomilá knížka, kterou mě těšilo číst (a prohlížet si překrásné fotky), a Zuzce přeji spoustu dalších exotických dobrodružství (pokud možno welfare-friendly).