Letmý sníh přehled

Letmý sníh
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529775/bmid_letmy-snih-659d003cbb95f.jpg 5 50 50

Především je to příběh lásky doceněné až při jejím vymizení, příběh hledání či ztrácení vlastní totožnosti anebo příběh pátrající po smyslu našeho počínání. Při jejich vyprávění jsou originálně reflektovány všední i nevšední, zásadní i banální, každodenní i jedinečné otázky a problémy. Např. o existenci duše a jejím vztahu k tělu, o podstatě člověčí identity, o rozdílu mezi omylem a selháním, tvorem a bytostí, uměním a vědou. Nechybí ovšem ani zamyšlení nad tím, jestli je krtkovi v jeho kožíšku horko. Nebo zda se mravenci potí či jestli také mají duši. Vše je situováno převážně do nedávné Bratislavy, ale rovněž třeba do indiánských rezervací kmene Menominiů nebo na dávný uherský venkov. Letmý sníh přináší mimořádný čtenářský zážitek, který pobaví, inspiruje, hlavně však ohromí svou existenciální syrovostí a naléhavostí.... celý text

Novely Literatura slovenská
Vydáno: , Druhé město

Letmý sneh, 2014

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Letmý sníh. Přihlašte se a napište ho.

moneta
21.08.2024 5 z 5

Zlomili ste mi srdce pán Vilikovský.
Ďakujem

TerezR
23.07.2024 1 z 5

Toto fakt ne. Na zacatku jsem s nechuti cetla, pak jsem zacla preskakovat a na posledni stranky jsem se vyprdla uz uplne. Knizka je tenoucka a presto na me pusobi, ze vetsina toho textu je jen nejaka omacka aby to bylo delsi.

TnaKenov
17.05.2023 5 z 5

Mezi řádky Letmého snehu zaznívá mimojiné též kritika dnešní konzumní společnosti, jazyka, technologizace či materialismu. Máme tolik práce s tělem s budováním kariéry, maličkostmi, které nejsou důležité, že na duši nám nezbývá čas, na lásku nám nezbývá čas.

Na každého z nás se jednou může sesunout lavina, která nás buď zasype, nebo se nás jenom letmo dotkne. Nikdy nevíme, kde k té katastrofě může dojít, a proto bychom si měli vážit přítomnosti a všeho, co máme našich milovaných či zdraví. Nebát se milovat.

Metaforou laviny by se dala vyjádřit celá kniha buď nás může zcela pohřbít, vtáhnout a zasáhnout jako lavina, nebo jenom lehce projít kolem nás, jako by se nás témata v ní ani netýkala. Důležitý je hlavně čtenář a to, jak moc je ochotný se nechat pohltit a jak moc chce nad jednotlivými otázkami, které Letmý sneh přináší, přemýšlet a jestli je možno na ně vůbec nalézt odpověď.

Láska je, keď niekto odchádza a ty máš pocit, že by si mu chcel niečo povedať. Cítiš, že je to čosi dôležité a naliehavé, hoci to navonok nemusí tak vyzerať, ale za svet si na to nevieš spomenúť, alebo si v časovej tiesni nevieš napochytre vybrať z nepreberného množstva nikdy nevysloveného.

Láska sa podobne ako hladké svalstvo nedá ovládať vôľou.

Kniha Letmý sníh v seznamech