Lidé a oceán (2016) | Databáze knih

Lidé a oceán přehled

Lidé a oceán
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291533/bmid_lide-a-ocean-nn7-291533.jpg 4 41 41

„Plavba skončila, jsme před další plavbou.“ Jeden z největších českých mořeplavců Rudolf Krautschneider popisuje své plavby do severních polárních krajů, západní Afriky a Jižní Ameriky. Jejich mementem se stala v roce 1982 válka na Falklandech, kde plul Ruda na lodi Polka mezi válečnými konvoji znepřátelených armád jako jediný neutrál. Lidé a oceán je kniha hlavně o lidech moře, plná příběhů provoněných mořskou solí. Seznámí nás například s kapverdskými rybáři, lisabonskými lovci červů nebo s nejmladší jachtařkou světa. „Moje samota je bezbřehá jako moře. Mým protivníkem je moje vlastní slabost a stesk. Za osm dní uplouvám vzdálenost dvou tisíc kilometrů.“ „Oceán žije svým vlastním rytmem. Není ani krutý, ani dobrý. Prostě je. Sebejistý člověk dneška jej osedlal bezpočtem lodí poháněných motory. Lodí, střežených navigačními systémy Loran, Decca, kybernety, radary, družicemi a celou řadou moderních technických prostředků. A přece jako před staletími vyplouvají lodě poháněné pouze větrem.“... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lidé a oceán. Přihlašte se a napište ho.

TGC
22.01.2025 5 z 5

Přestože jsem suchozemská krysa, která vrhá včerejší večeři do mořských vln při téměř sebemenším pohybu vln, knížky pana Krautschneidera prostě miluju. Moře a pobyt na něm jsou totiž jen prostředkem jak mluvit o podstatných věcech člověka, života a vůbec.

Zvlčelý
22.01.2025 5 z 5

Kniha je především o lidech a oceán je cestou, která je spojuje. A to je dobře, protože kdyby tou cestou byla dálnice, dělalo by to jen "frnk, frnk" a z lidí by byly jen šmouhy. Ale Rudolf Krautschneider je tu popisuje velmi dobře.

Občas tu v komentářích narážím na výtku k autorovi, že málo popisuje navštívené kraje. Sám autor kdysi v nějakém pořadu prohlásil, že je spousta lidí, kteří vypravují, kdy byli a co tam viděli. Ale on jim na to říká: "Neříkej mi, kde jsi byl a co jsi tam viděl, ale co jsi se tam naučil!" Myslím, že po přečtení několika Rudolfových knih mohu říct, že se tím řídí a že právě proto mne jeho knihy tak baví, i chytají za srdce. Někteří to holt máme takto raději.

OldFirehand
14.01.2025 5 z 5

Pán Krautschneider je jeden z mála českých a slovenských, povedzme radšej československých moreplavcov. Jeden z hŕstky ozajstných a pravdivých.

Knihy z 65. pole

15.12.2016

Jsou dvě mořské nemoci. Jedna vyhání člověka na pevninu a druhá na moře.

Považuji za důležité domluvit se více jazyky nežli ovládat jeden dokonale.

Lodě letadlové, bitevní, minolovky, ponorky, tankery, torpédoborce. Míjí nás stovky tisíc tun lidské blbosti.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Lidé a oceán v seznamech

v Mé knihovně18x