Lidský profil Jaroslava Haška přehled
Václav Menger
Literární cyklus přednášek autora o Jaroslavu Haškovi, o jeho životě, díle, soukromí, citace z díla, dopisů a časopisů.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lidský profil Jaroslava Haška. Přihlašte se a napište ho.
Zrcadlo noci a dalších 1 920 eknih zdarma ke stažení
1935 | Jaroslav Hašek, zajatec číslo 294217 |
1948 | Jaroslav Hašek v zajetí |
1935 | Jaroslav Hašek doma |
1929 | Legionářský zpěvník |
Žádný Radko Pytlík, ale Václav Menger je Haškovým životopiscem. Děkuji Městské lidové knihovně v Praze za digitalizaci a své náladě přečíst si toto docela svěží, vtipné, pravdivé, čtivé a podnětné dílko. Hašek, "voni sou hodnej chlapec, " říkal pan Kokoška. A osudy do roku 1914. Tak začnu hledat a číst i další díly. Je to syrové, pravdivé, nezkreslující a nezamlčující. Hašek, toužící po rodině, ale neschopný v ní žít, toužící po přátelích, ale žijící hlavně mezi pochlebovači, nezkazil žádnou srandu, ale život veselý neměl. Přesto byl životním optimistou. Tak jsem se dozvěděl více o jeho gymnaziálním nedokončeném a obchodně akademickém dokončeném studiu. O jeho toulkách, o Jarmilce, o politickém vývoji od anarchismu přes nársoc k socdem, ale celoživotnímu volnomyšlenkářství. A hospodách, toulkách, človíčcích kolem.