Lise Meitnerová přehled
Charlotte Kerner
Kniha Charlotty Kernerové je poutavým vylíčením neobyčejných životních osudů Lisy Meitnerové, Rakušanky, která se přes všechny překážky, stavějící se jí neustále do cesty, stala významnou fyzičkou, univerzitní profesorkou vyznamenanou mnoha prestižními cenami a uznáními. Její přínos k realizaci a porozumění procesu štěpení uranu, při němž se uvolňuje jaderná energie, je velmi významný. Vyznačovala se pevnými mravními zásadami, jejichž dodržování stavěla vždy nad osobní prospěch, a statečně nesla důsledky tohoto svého postoje.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 2009 , AcademiaOriginální název:
Lise, Atomphysikerin
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lise Meitnerová. Přihlašte se a napište ho.
Zajímavá knížka o méně známé vědkyni. Přitom byl její život plný mnoha zvratů a její vědecká práce je rozhodně velmi přínosná. Doporučuji k přečtení i těm, co fyzika moc neříká.
Ocenění knihy (1)
1987 -
Deutscher Jugendliteraturpreis
(Jugendsachbuch)
Kniha Lise Meitnerová v seznamech
ženy fyzici monografie ženy v 2. světové válce osudy žen radioaktivita jaderná fyzika
2009 | Lise Meitnerová |
2014 | Všechna krása nebes – Příběh života Hildegardy z Bingenu |
Skvělá kniha. Přestože jde hlavně o biografii, bylo pro mne čtení napínavější než lecjaká detektivka. Lise Meitnerová, ač lidem neznámá, se pro mne stala hrdinkou své doby. Povinná literatura do přetestosteronovaných knihoven přírodovědeckých fakult.