Liška Bystrouška přehled
Rudolf Těsnohlídek
Liška Bystrouška je lyrická bajka určená původně pro děti spisovatele a novináře Rudolfa Těsnohlídka z roku 1920. Hlavní postavou knihy je stejnojmenná liška Bystrouška. Revírník Bartoš se vrací ze setkání s přáteli v místní hospůdce. Na své cestě domů usne v lese. Aby měl výmluvu, která by odůvodnila jeho opoždění, chytí zaběhlé liščí mládě Bystroušku, která se má stát domácím mazlíčkem jeho vnuka Pepíka. Domestikace lišky ještě nebyla dotažena do konce, a tak i v tomto případě vítězí pravá povaha šelmy. Poté, co Bystrouška postupně zdecimuje drůbež chovanou v myslivně, prchá na svobodu. Na své cestě za svobodou prožívá hledání nového domova v noře po jezevci, hledání obživy pytlačením v jezerské myslivně, škádlení trhovců s drůbeží, lásku lišáka Zlatohřbítka.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Liška Bystrouška. Přihlašte se a napište ho.
Knížka , psaná nářečím, ,mě vrátila do doby, kdy jsem byla malá. Operu Leoše Janáčka jsem neviděla. Mrzí mě to. Ráda bych se k ní vrátila.
Malá knížečka, ale nádherná, milá, kouzelná.... kdysi dávno jsem viděla i její operní podobě a Janáček mi tím smířil cestu k opeře ( pocházím z rodiny, kde kultura a hudební vzdělání patřilo k základům, zatímco já raději byla venku a s kamarády dělala vylomeniny).
Jako dítěti se mi kniha moc nelíbila- nerozuměla jsem ji, jako dospělá vidím její nadčasovost a kouzlo.
Knižní novinky (48. týden)
22.11.2020
Kniha Liška Bystrouška v seznamech
zfilmováno venkov lesy voda rozhlasové zpracování nářečí, dialekty lišky kraje a regiony operní libretoAutorovy další knížky
1948 | Liška Bystrouška |
1989 | Vteřiny duše |
1949 | Žeň českého humoru |
1983 | Čimčirínek a chlapci |
1922 | Kolonia Kutejsík |
Od dětství miluji vyprávění "O chytré kmotře lišce". Velice jsem se divila podobnosti obou příběhů. Dobře se četlo, i když nářečí v přímé řeči bylo trošku hůře srozumitelné. Na plný počet hvězdiček to nevidím, ale jsem ráda, že jsem se díky výzvě k přečtení Lišky Bystroušky dostala :-).