Listy z cesty kolem světa přehled
Tavík František Šimon
Cestopisný dokument českého umělce. Během své cesty navštívil především USA, Japonsko a Orient. Kniha je ilustrována jeho skicami z těchto cest.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Listy z cesty kolem světa. Přihlašte se a napište ho.
Tato kniha se mi do rukou dostala náhodou, ale jsem za tu náhodu rád. Cestopis českého grafika vznikl na základě jeho úvah a dopisu, které napsal při výpravě do USA, pokračuje přes Japonsko, Čínu a zpět k domovině.
Je to sbírka pohledů člověka, který má rád kulturu a umění. Už v polovině dvacátých let popisuje Amerikanismus jako čisté materiálně zaměřenou společnost zaměřenou na efektivitu. Předválečné japonsko ho uchvacuje svou starobylou kulturou a je jí doslova učarován. Čína té doby je na prahu bolševického převratu a nastavuje prohlédnutí do reality z Japonského snění. A mohl bych pokračovat. Je to popis světa, který už je dnes tak jiný, ale hlavně z pohledu vzdělaného českého muže té doby.
Kniha Listy z cesty kolem světa v seznamech
Japonsko cestování USA (Spojené státy americké) malíři
Na knížce je vidět, že ji psal někdo, kdo vidí svět přes barvy. Vůně, jídlo, architektura i lidé, vše vyjádřeno paletou nadaného malíře a významného grafika.