Litoraly přehled

Litoraly
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467376/bmid_litoraly-Xuk-467376.jpg 5 6 6

V roce 2019 vycházely na autorových stránkách každý týden texty na pomezí fejetonů, esejí a povídek. Část z nich se týkala cestování, zážitků a postřehů z cizích zemí, ty zatím zůstaly nevydány, čtyřicet jich je v knize Litoraly. Některé texty jsou o aktuálních společenských tématech, jiné o zapomenutých fenoménech a osobnostech, další o autorových vzpomínkách a prožitcích, dva, bohužel smutné, jsou o Novohradských horách, a asi čtvrtina je naštěstí veselá. Obsah - Litoraly, Statická funkce, Kanadská vesnice, Daň ze smrti, Horníčkovo čtení Homéra, Ztracený les, Voduška impala, Naivita lapačů kominíků, Niečo takého pekného, Dočasně mrtvý bůh, Reynkův kříž, Šedošedý svět daných kontur, Mycák za padesát, Kouzlo kamene v Dyji, Zkáza klauzury Kapelunk, O koliích a lidech, Dede, vnuk a lipka, Prastrýc František a intelektuálové, Zápaďák, A vy byste to uměl?, Morálka za pět korun, Od tříkolky ke kombajnu, Jak jsem letěl letadlem, Nie sme taký, ako vyzeráme, Profesor Pavlíček a migmatit, Maruš zpomal, Idiocie blikajících přechodů, Polévka na kojení, Tradiční drůbeží špekáčky, Vzpomínka na jídlo, Autobusové štěstí Zapomenutý Hutka, Ozdoba recepce, Ňáká pí©ovina, Můj 17.listopad, Kdyby chtěli, Smutek nahých stromů, Velešínský advent, Vánoční mše v Pohoří, Poklad.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Litoraly. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Káča877
10.05.2022 5 z 5

Od Milana Koželuha jsem četla už knihy Khory a Stropnice příběh řeky, ve kterých vylíčil kraj Novohradských hor, kde žije a také provádí po neznámých místech. Byla jsem proto zvědavá na knihu, která se tvářila už svým neobvyklým názvem tajemně. Texty mě více nechaly nahlédnout do autorova přemýšlení, dozvěděla jsem o něm samotném mnohé a myslím, že teď vím trochu víc o tom, kde se bere jeho vztah k Novohradkám, z jakých životních zkušeností. Pro milovníky jižních Čech jsou všechny autorovy knihy pokladem a studnicí poznání.

marie2162
02.03.2021

Výborná knížka na cesty, místo nudných přednášek, k rannímu probouzení, před večerním usínáním - všude tam, kde se hodí ne úplně, ale i, krátké texty k pobavení. Někdy k zasmání, jindy k reminiscenční melancholii, občas k pocitu voyera při autorově sebezpytu.... je to všechno možné, jen ne nuda! Některé oblíbené litoraly čtu opakovaně a objevuji stále nové odstíny ve stejném textu (Statická funkce, Kdyby chtěli, Vánoční mše v Pohoří,...) Doporučuji.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Litoraly v seznamech

v Přečtených5x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce1x