Liturgická revoluce: Pomýlené liturgické hnutí. 1. díl, "Aktivní účast" přehled

Liturgická revoluce: Pomýlené liturgické hnutí. 1. díl, "Aktivní účast"
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541604/bmid_liturgicka-revoluce-pomylene-liturgicke-hnuti-1-dil-akt.jpg 3 2 2

První díl série odborných knih zaměřených na liturgické hnutí a jeho liturgickou reformu z pohledu tradičního katolicismu. Tento díl se zabývá pojmem "aktivní účast", jeho původem, významem a použitím coby beranidla pro likvidaci tradiční katolické zbožnosti a podkopávání pozice kněze při liturgii.

Duchovní literatura Náboženství Historie
Vydáno: , Christianitas
Originální název:

Born of revolution: A Misconceived Liturgical Movement. Volume 1, 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Liturgická revoluce: Pomýlené liturgické hnutí. 1. díl, "Aktivní účast". Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (1)

Cinik
27.07.2024 5 z 5

Vynikající kniha, která se zabývá počátkem liturgického hnutí a jím nově vytvořeným termínem "aktivní účast", který byl svými tvůrci nejprve svévolně propašován do některých národních překladů motu proprio Pia X., aby byl posléze, zaštítěn jménem svatého papeže, který jej nejspíš nikdy nepoužil a s jehož učením se zjevně rozcházel, použit jako beranidlo pro rozbití a zmrzačení katolické liturgie, potlačení tradiční katolické zbožnosti a tiché účasti na mši a podkopání pozice kněze při liturgii.

Možná i mnozí tradiční katolíci budou po přečtení této knihy překvapeni, jak moc byla už i "modení tridentská mše" (myšlena dle misálu 1962) a obřady ovlivněna tímto termínem a antitradičním "liturgickým hnutím".

Kniha věnuje velkou pozornost reformě liturgie Svatého týdne provedené za papeže Pia XII. i dalším dílčím reformám jeho pontifikátu, a jasně dokládá, že jeho pověst "posledního tradicionalistického papeže" neodpovídá realitě, neboť minimálně v závěru svého pontifikátu se nechal zcela ovládnout liturgickým progresivismem, kterému nejprve ustupoval, aby jej následně i plně podporoval.

Byl to on, kdo dosadil liturgické progresivisty do klíčových postů, kdo je povzbuzoval a následně i podporoval plnou šíří své papežské moci. On je nechal likvidovat katolickou liturgii, on znemožnil odpůrcům těchto deforem vznášet námitky a on postupně vyhlašoval používání zmrzačené liturgie za závazné. Pavel VI. pak už vydáním NO misálu jen dokončil začatou práci.

Knihu vřele doporučuji k přečtení, krásně ukazuje zvrácenost myšlenek liturgického hnutí a destruktivní povahu jeho "reforem", jakož i jeho podlé metody jako bylo systematické lhaní a uživání salámové metody ve spojení se zakrývání skutečného smyslu a cílů jednotlivých dílčích kroků reforem.

Texty jsou doplněny rozsáhlým poznámkovým aparátem a četnými odkazy na oficiální dokumenty, což poskytuje prostor pro další studium.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Liturgická revoluce: Pomýlené liturgické hnutí. 1. díl, "Aktivní účast" v seznamech

v Přečtených2x
v Doporučených1x
v Knihotéce1x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

liturgie

Autorovy knížky

Carol Byrne
britská
2023  50%Liturgická revoluce: Pomýlené liturgické hnutí. 1. díl, "Aktivní účast"
Skrýt reklamy