Lovec čertů přehled
Juraj Červenák
Stein a Barbarič série
Po událostech v Plzni Bohdan Jaroš přestal věřit, že se ještě někdy setká se Steinem a Barbaričem. Na vlastní pěst putuje po České cestě, která spojuje Prahu s Budínem, a živí se jako nájemný kat a lovec zločinců. V Trnavě si ho předvolá hrabě Stanislav Thurzo, který pátrá po veliteli svého husarského pluku. Kapitána Galoviče naposledy viděli ve společnosti krásné nevěstky a zároveň s ním se ztratilo i pět set zlatých z výkupného za zajatého tureckého důstojníka. Jaroš přijme úkol a dá se do hledání, přestože tuší, že kapitán už není mezi živými. Sám seržant se brzy ocitne v ohrožení, když mu cestu zkříží zloději dobytka, zrádní hajduci, zběhlí žoldnéři a lovci otroků.... celý text
Detektivky, krimi Literatura slovenská Historické romány
Vydáno: 2024 , ArgoOriginální název:
Lovec čertov, 2023
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lovec čertů. Přihlašte se a napište ho.
Jedná se o mojí oblíbenou sérii. Seržant Bohdan Jaroš je zde sice bez svých společníků, ale za mě to není na škodu. Nikde přece není psáno, že to je nerozlučná trojka, která musí trávit veškerý čas společně. Naopak. Jsou to zcela odlišní lidé, z různých prostředí a každý má svou cestu. Nicméně věřím, že je osud (nebo autor) zase svede dohromady.
Tento díl se mi líbil stejně jako předchozí. Přišel mi napínavý, četlo se to dobře. A těším se na další.
(SPOILER) Lovec čertů od Juraja Červenáka mě sice zaujal svým mixem historie a fantasy, ale místy mi přišel děj dost předvídatelný a postavy mi připadaly povrchní. Spoiler: Celý twist s čertem, který je nakonec jen špatně pochopený muž, mi přišel zbytečně přitažený za vlasy. Když se ukáže, že skutečný „čert“ je pouze psychicky narušený člověk, který jen využívá legendy, aby si podmanil ostatní, přišlo mi to jako slabý únik od očekávaného rozuzlení. Některé scény se sice snažily být napínavé, ale místo toho působily přehnaně a neuvěřitelně. I když svět, který Červenák vytvořil, měl potenciál, v konečném důsledku mě kniha zklamala
Mráz, Murtagh a další knižní novinky (17. týden)
21.04.2024
Kniha Lovec čertů v seznamech
v Mé knihovně | 153x |
vraždy Uherské království historické detektivky Turci v Uhersku přelom 16. a 17. století Trnava Horní Uhry krutost zloději vyšetřováníAutorovy další knížky
2013 | Mŕtvy na Pekelnom vrchu |
2009 | Strážcové Varadínu |
2006 | Ocelové žezlo |
2015 | Ohnivé znamenie |
2017 | Vlk a dýka |
Neviem či mám pre túto sériu slabosť, alebo mám jednoducho v obľube knihy s priamočiarym (nie príliš komplikovaným) dejom, no mne aj tento diel sadol. Seržant Jaroš tu zažíva pomerne vrtkavé peripetie osudu (Fortuny), keď sa niekoľkokrát ocitne v život ohrozujúcich a takmer bezvýchodiskových situáciách v rámci vyšetrovania jedného zaujímavého prípadu, pričom ani raz som nemal pocit, že by sa na kvalite príbehu nejako výrazne podpísala absencia Steina a Barbariča. Za mňa opäť výborný, podarený diel s dávkou krvi, (čierneho) humoru a uveriteľných dobových reálií.