Král cizinec (1309 – 1333) přehled
Vlastimil Vondruška
Lucemburská epopej série
1. díl >
Románová freska začíná nástupem Jana Lucemburského na český trůn a končí smrtí jeho syna římského císaře a českého krále Karla IV. Je to jedno z nejslavnějších období našich dějin, kdy byla Praha centrem římské říše, ale aspirovala i na to, aby se stala „druhým Římem“ křesťanstva. Složitý zápas obou panovníků o vládu doma i v zahraničí se prolíná se snahou severočeské a jihočeské šlechty upevnit otřesené postavení českých zemí a chránit stavovské výsady šlechty. Třetí rovinou románového děje je život prostého lidu očima měšťanského rodu Rotlevů. V epopeji se střídají mocenské intriky a válečné scény s běžnými denními starostmi románových hrdinů, a to vše v barvitém obraze života vrcholného středověku.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Král cizinec (1309 – 1333). Přihlašte se a napište ho.
Veľmi sa mi páčilo toto pojatie životného príbehu Jana Lucemburského. Čítala som pár týždňov po knihe Ve znamení lva a musím uznať, že prináša iný pohľad na dobu, predovšetkým z perspektívy českých šľachtických rodín, je čitateľsky prístupnejšia a dejovejšia (autor sa štylizuje do role kronikára a potomka pánov z Landštejna a sám toto beletristické rozhodnutie vysvetľuje). Som zvedavá na pokračovanie a rozhodne neľutujem investovaný čas do vlastne opätovného ponorenia sa do tohto príbehu, práve naopak :)
10 nejprodávanějších knih (5. týden)
08.02.2023
10 nejprodávanějších knih (4. týden)
01.02.2023
10 nejprodávanějších knih (3. týden)
26.01.2023
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
Kniha Král cizinec (1309 – 1333) v seznamech
středověk Eliška Přemyslovna, 1292-1330 Česko, Česká republika Jan Lucemburský, král český Lucemburkové historické rományAutorovy další knížky
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
V rámci daného žánru rozhodně skvěla zpracované historické vyprávění. Zatím nevím, zda se pustím do dalších dílů, nechám si to ještě uležet. Ale s největší pravděpodobností, po nějakém čase, ano.