Lucerna přehled
Alois Jirásek
Klasická pohádková hra Aloise Jiráska, jejíž děj spadá do historického období boje sedláků za zrušení nevolnictví a povinné roboty.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lucerna. Přihlašte se a napište ho.
Dnes jsem si v aknize připomněla klasické maturitní dílo, které jsem jako studentka měla za povinnou četbu.
Do dnes můžeme vidět jako nabídku v divadelním provedení.
Jedná se o pohádkový příběh, ve kterém vystupují i hastrmani. Hlavní postavou je mladý mlynář Libor, který vlastní po svých předcích mlýn a jeho povinností je doprovázet vrchnost k zámečku s lucernou. V příběhu se odráží povahy, vlastnosti poddaných oproti vrchnosti. Děj se odehrává převážně v lese u národního stromu lípa. Velmi krásný příběh o lásce a našich českých dřívějších tradicích, určitě doporučuji.
Kniha Lucerna v seznamech
1970 | Staré pověsti české |
1951 | Psohlavci |
1965 | F. L. Věk I. |
2000 | Temno |
1955 | Z Čech až na konec světa |
73%, a 2x odpad..
Mohu se jen divit, že tuhle nádhernou pohádku může někdo rozpitvat na prvočinitele.
V komentářích si třeba brzy přečteme psychologický profil postav i čtenářů, sociologický průzkum a ekonomickou rozvahu království.
Důležité je přece, že dobro zvítězí nad zlem.
Ach jo....
My jsme měli štěstí, že jsme viděli s malými syny představení Lucerny v Národním divadle s paní Hlaváčovou a panem Němcem v hlavních rolích.
Poprvé v první řadě v přízemí, což se zdá být ideální, ale není, protože děti vidí a zajímá všechno ( orchestřiště je fascinovalo a drobné nedostatky na kulisách a oblečení těmto malým kritikům neunikne).
Jenže Lucerna kluky tak okouzlila, že nakonec seděli tiše jako myšky.
A tak jsme šli na jejich žádost po krátké době na toto představení ještě jednou a to do první řady na balkóně ( tentokrát bez tichých komentářů).
Takhle působí divadlo, že i ze dvou malých " zbojníků" udělá vzorné děti.... alespoň na chvilku....
Byla to krása a dodnes konkrétně na tohle představení vzpomínáme.
A na hlášky....