Luciferův trůn přehled
Jeremej Ijudovič Parnov
Bohatý materiál k úvahám o okultních a hermetických vědách, o magii, elixírech, o středověké mystice, apod.
Duchovní literatura Esoterika, astrologie, okultismus
Vydáno: 1989 , SvobodaOriginální název:
Tron Ljucifera, 1985
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Luciferův trůn. Přihlašte se a napište ho.
Parnovův Luciferův trůn opravdu není fantasy, ani sci-fi, jak by mohl název snad napovídat, nýbrž se jedná o hlubinnou práci o mysticismu a okultismu na Západě. Když opomenu občas problikávající jízlivou skepsi a plamenný závěr poslední kapitoly plynoucí z doby vzniku - můžeme se ptát, zda jsou kořeny v Parnovově osobním přesvědčení a nebo potřeby zalíbit se režimu kvůli vydání - je Luciferův trůn jednou z nejlepších, ne-li nejlepší, knihou o okultismu, kterou jsem četl. Luciferův trůn zabírá vše od prvopočátku lidství až do současnosti (tudíž 80. léta) velmi čtivým způsobem a přes vyčerpávající množství faktů, citací a vývodů nemá příliš hluchých míst. Prokousával jsem se pouze tabulkami u alchymistů a kabaly. Pokud jsou témata čarodějnic, tajných společností, okultismu a mysticismu blízká, rozhodně byste neměli tuto práci minout.
Je jen velká škoda, že se českého překladu nedočkala i kniha Bohové lotosu, která se stejnému tématu věnuje na Východě.
Kniha Luciferův trůn v seznamech
1989 | Luciferův trůn |
1967 | Vzpoura 30 trilionů |
1983 | Tretie oko boha Šivu |
1986 | Údolí splněných přání |
1976 | Truhlice Marie Medicejské |
Opravdu dobrá kniha o okultismu a tajných naukách, která nespočívá na senzačních odhaleních, ale na solidní práci.
Jen si na rozdíl od Sajdemana nemyslím, že "snad jen poslední kapitola je úlet." Ale to dělá pravděpodobně jen rozdíl deseti let, který nás v napsání komentáře dělí a během kterého se změnil pohled na světové dění nejednoho čtenáře. Můj teda určitě.
Takže považuji poslední kapitolu za pochopitelný výsledek vývoje v USA. Zřetelnější než byl v době napsání knihy. 40 let historie ukáže holt své.