Lucrezia Borgia: Její život a její doba přehled

Lucrezia Borgia: Její život a její doba
https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72928/bmid_lucrezia-borgia-jeji-zivot-a-jeji-d-QkO-72928.jpg 4 25 25

Tajemná osobnost dcery papeže Alexandra VI. lákala jak prozaiky a dramatiky, tak historiky. Autorka této monografie, italská historička, se na svůj úkol svědomitě připravila. Suverénně zvládla nejen literární prameny archívní doklady, ale i korespondenci a zprávy vyslanců. Plasticky a barvitě popisuje prostředí upadající renesance, život na papežském dvoře a každodenní život aristokracie, zahraničně politické plány a diplomacii, rozmach kultury a umění, průvody a slavnosti, módu a šperky. Lucreziinu osobnost líčí v rámci románové licence.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Odeon

Lucrezia Borgia: La sua vita e i suoi tempi, 1939

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lucrezia Borgia: Její život a její doba. Přihlašte se a napište ho.

Kozel
09.10.2024 1 z 5

Snažil jsem se nebýt příliš přísný vůči opravdu velkolepé a mravenčí práci Marie Bellonci. Leč, byl to boj příliš vysilující a tvrdšímu soudu nemohu se vyhnout ani s přihlédnutím k tomu, že autorka knihu vydala na konci 30. let minulého století.

Kniha je totiž plná těžko stravitelné omáčky, v níž je výzvou hledat nějakou strukturu. Už skutečnost, že Lucrezia, na níž se má kniha soustředit, vystupuje v celém dění pouze minoritně. A to ještě způsobem, kdy velmi pečlivý důraz věnuje autorka šatům a výzdobě při nejrůznějších událostech, dárkům přijatým i odevzdaným, dopisům a spíše takovým maloměšťáckým drbům než životopisu Lucrezie, která z vyprávění je spíš stínem sebe sama než aktivní osobností v čemkoli. Troufám si říct, že popisy svateb, bálů, večírků a průvodů zabírají několik set stran. Některé konkrétní zabírají i několik desítek. Což je ohromná škoda, neboť mám za to, že tím Maria Bellonci své hrdince moc dobrou službu neudělala.

Většina textu se točí především okolo rodiny Borgiů, kdy nejaktivnějšími aktéry je samozřejmě Rodrigo a Cesare. Což je věc dostatečně známá a určující. Mimo ně se tu objevuje spousta dalších jmen lidí, o nichž se v příběhu Borgiů až tak často nevypravuje. Snažila-li se autorka především nabídnout beletristicky laděné vyprávění plné obrazů doby, potenciální čtenáře bych odkázal spíše na Carolly Erickson, jejíž knihy jsou v tomto směru působivější, aniž by co ztratily na historiografické adekvátnosti.

Největší potíži této knihy je skutečně struktura. Pro jakoukoli práci s ní je prakticky nepoužitelná. Kapitoly zabírají několik desítek stran (třeba ta o platonické lásce Lucrezie k básníkovi Bembovi celých padesát, dvůr rodiny d´Estů čtyřicet) bez toho, aby je provázelo nějaké členění a možnost vyhledávat ty které skutečnosti. Protože, je-li v něčem Maria Bellonci skutečně pozoruhodná, je ta mravenčí práce. Nejen, že kniha shrnuje známé skutečnosti, nýbrž autorka přihodila mnoho vlastní práce s dokumenty, archiváliemi, analýzami a taky výsledky (což se nezdráhá často zmiňovat). Už tak hutnému textu naložil i Zdeněk Kalista, ve vší úctě, svým překladem. Mám i podezření, zda si některé slovní tvary a útvary přímo nevymyslel.

Je to škoda. Lucrezia Borgia je zajímavou historickou osobností, kterou obepínají mnohé mýty a legendy, v nichž se skutečná Lucrezia ztrácí. Pokus Marie Bellonci proniknout balastem je žel poznamenán spoustou dalšího balastu, ačkoli jako historická práce svou adekvátnost, věřím, neztrácí ani po těch osmdesáti letech od vydání. Na druhou stranu, lze tuto knihu použít možná jen jako východisko. Za to necelé století vzniklo spoustu další literatury, která je pro současné čtenáře přínosnější co do čtivosti, tak faktografického zpracování.

jana14
28.05.2020 5 z 5

Moje od dětství oblíbená kniha. Střízlivě a přitom poutavě popsaná historie. Krásné reprodukce dobových obrazů.

Sisssi
08.10.2016

Stará, ale velmi kvalitní publikace o Lucrezii Borgiové.

Kniha Lucrezia Borgia: Její život a její doba v seznamech

renesance italská literatura Itálie papežové Borgiové italské dějiny Lucrezia Borgia, 1480-1519

Maria Bellonci
italská, 1902 - 1986