Lucy Crownová přehled
Irwin Shaw
Psychologický román o vztahu matky a syna z roku 1956. Přílišná závislost syna na matce nevede nikdy k ničemu dobrému.
Literatura světová Romány
Vydáno: 1968 , Mladá frontaOriginální název:
Lucy Crown, 1956
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lucy Crownová. Přihlašte se a napište ho.
Příběh obyčejné americké rodiny. Příběh jednoho letního odpoledne, kdy zdánlivě banální událost ve svém důsledku zničila hned několik životů. Příběh o lásce, nenávisti a špatných rozhodnutích. Výborná psychologická studie toho, jak jeden jediný okamžik či událost dokáže ovlivnit naše životy a jak náročná může být cesta k odpuštění a opětovnému nalezení sebe sama.
„Díváme-li se zpět do minulosti, rozeznáváme v čase chvíli, která byla rozhodující, v níž se změnila osnova našich životů, chvíli, ve které jsme se neodvolatelně dali novým směrem. Ta chvíle – to může být pouhá vteřina, ve které se otočí kolo, vymění pohled, vysloví věta – nebo to může být dlouhé odpoledne, týden, roční období, kdy je výsledek nerozhodný, kdy se kolo točí stokrát a kdy se na sebe vrší drobné příhody, kterým dovolíme, aby se staly.“
Kniha Lucy Crownová v seznamech
v Mé knihovně | 52x |
2006 | Mladí lvi |
1998 | Tomu dala, tomu víc |
1989 | Noční kořist |
1985 | Chléb na vodách |
1995 | Tomu málo, tomu nic |
Prostředí v Americe i ve Francii spisovatel popisuje velmi znale. První část popisuje příběh rodiny, která tráví část prázdnin u pobřeží a žijí svým klidným životem. Po odjezdu manžela se hrdinka Lucy silně sblíží se synovým kamarádem. Syn její samotu, nedostatek lásky, ale i nepochopení manžela, který vždy vše naplánuje podle sebe a ji nedá prostor pro osobní rozhodování, vůbec nechápe. Matku po prohřešku zavrhne. Druhá část je období, kdy syn je "odejit" do internátní školy a manželé spolu žijí pouze vedle sebe, ne spolu. Třetí část je více vzpomínková, týká se období po druhé světové válce. Lucy se snaží najít svého již dospělého syna Tonyho, jeho rodinu, ale dostat se i na místo, kde byl její manžel Oliver zastřelen. Příběh končí mírným optimismem, že syn matku i chování otce pochopí. Mistrné popisy myšlenek hrdinů i jejich zakořeněné chování, které nejsou ochotni změnit, činí společnost, která je takto nastavena odpovědnou za tragédii celé rodiny.