Ľudia, zvieratá, bohovia přehled
Ferdynand Antoni Ossendowski
Historicko-cestopisná autobiografia, autora, ktorý sa po úteku z revolúciou zmietaného Ruska v 1919 dostal to oblastí Mongolska a Tibetu. Obsahuje stretnutie s charizmatickým Romanom von Ungern-Sternberg, ktorý v tomto období ovládol značnú časť Mongolska a bol miestnymi kmeňmi považovaný za prevtelenie Budhu.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ľudia, zvieratá, bohovia. Přihlašte se a napište ho.
Nepochybně velmi zajímavá autobiografická kniha líčící krušné osudy Ossendowského prchajícího před bolševiky ze Sibiře na jih do Mongolska a za své cesty zažívajícího buďto přímo nebo z doslechu všelijaké hrůzy a válečná zvěrstva. Sám Ossendowski uvyknuv neustálé hrozbě smrti, připraven kdykoliv spolknout ukrytou kapsli s cyankáli, aby se vyhnul horšímu osudu v podobě mučení, dosahuje podivuhodné mravní síly. Na své cestě ovšem prochází přes Tibet a zdržuje se v Mongolsku, v zemích prodchnutých hlubokou vírou i pověrčivostí - sám pak popisuje řadu podivných zážitků, k nimž se staví s jakousi směsicí pocitu západní racionální nadřazenosti (zejména v oblasti medicíny), jinde naopak s pokorou k převaze východního člověka v oblasti vztahu k duchovním silám vesmíru, k nimž se stal průměrný Evropan slepým.
Kniha je zejména zajímavá z hlediska studia historických okolností bolševismu a osvobození Mongolska od čínské nadvlády. Pozoruhodné jsou též určité informace ze zákulisních vztahů mezi mongolskými lamy a Lhasou a obecně pohled na (zejména mongolský) lamaismus a buddhismus bez idealizace, na druhé straně také bez nějakého většího porozumění a hloubky, neboť Ossendowski je sice vzdělaný člověk, ale ve své životní situaci řeší spíše problémy vojensko-politické, než spirituální.
Všechny tyto poučné informace jsou zakomponovány do napínavého a reálného příběhu, takže lze knihu doporučit prakticky každému čtenáři :-)
Drsný je příběh polského důstojníka a končí v mystičnu. Všichni o ní vědí, ale nikdo tam nebyl. Miles Davis o ní natočil album (Agharta). Avšak z této knihy se dozvíte, jak krvavá byla bolševická revoluce. O tu jde především.
...pracoval jsem v Rusku, v oné prokleté zemi, kde není v lidu disciplíny, kde sedlák chodí do křesťanského kostela, věří však v čarodějnice a v kouzla, kde inteligentní třída dbá toliko vlastního prospěchu a pohodlí. Národ surový, divoký, neřekl bych ani lid, nýbrž zvláštní zoologický druh savců
Psáno 1923 už tenkrát?
Kniha Ľudia, zvieratá, bohovia v seznamech
Tibet Mongolsko Sibiř lámové ruská občanská válka (1918-1921)
1993 | Zemí zvířat, lidí a bohů |
1925 | Krajem lidí, zvířat a bohů I. |
1925 | Krajem lidí, zvířat a bohů II. |
1930 | Lenin - díl 1. |
1931 | Příhody opičky |
Návážu na všechny 4 skvělé komentáře a dodám, že kniha je snad nejucelenějším a nejkomplexnějším dokladem mýtu podzemní říše Agharty, ikdyž toto téma rozhodně není jejím prvoplánovým a rozhodujícím obsahem.
F. A. Ossendowski Aghartu přímo nehledal, možná proto mu bylo vyjeveno toliko informací, možná snad náhodou během dobrodružných cest po Mongolsku a Tibetu, možná snad řízením osudu. Já jsem si knihu pořídil především proto, že na ni odkazuje literatura zabývající se podzemní říší Agharta, jednou z největších záhad planety Země. Dnes ji ale dle mého názoru nikdo nenajde, protože svět především v dnešní době není vůbec připraven strávit tak veliké mystérium. Věřím, že možná v budoucnu, ale jsem přesvědčen, že určitě v minulosti hrstka lidí tento svět spatřila.