Ľudia, zvieratá, bohovia přehled

Ľudia, zvieratá, bohovia
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540186/bmid_ludia-zvierata-bohovia.jpg 5 12 12

Historicko-cestopisná autobiografia, autora, ktorý sa po úteku z revolúciou zmietaného Ruska v 1919 dostal to oblastí Mongolska a Tibetu. Obsahuje stretnutie s charizmatickým Romanom von Ungern-Sternberg, ktorý v tomto období ovládol značnú časť Mongolska a bol miestnymi kmeňmi považovaný za prevtelenie Budhu.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ľudia, zvieratá, bohovia. Přihlašte se a napište ho.

WolfIssen
14.10.2024 4 z 5

Návážu na všechny 4 skvělé komentáře a dodám, že kniha je snad nejucelenějším a nejkomplexnějším dokladem mýtu podzemní říše Agharty, ikdyž toto téma rozhodně není jejím prvoplánovým a rozhodujícím obsahem.
F. A. Ossendowski Aghartu přímo nehledal, možná proto mu bylo vyjeveno toliko informací, možná snad náhodou během dobrodružných cest po Mongolsku a Tibetu, možná snad řízením osudu. Já jsem si knihu pořídil především proto, že na ni odkazuje literatura zabývající se podzemní říší Agharta, jednou z největších záhad planety Země. Dnes ji ale dle mého názoru nikdo nenajde, protože svět především v dnešní době není vůbec připraven strávit tak veliké mystérium. Věřím, že možná v budoucnu, ale jsem přesvědčen, že určitě v minulosti hrstka lidí tento svět spatřila.

asakz
05.11.2023 4 z 5

Nepochybně velmi zajímavá autobiografická kniha líčící krušné osudy Ossendowského prchajícího před bolševiky ze Sibiře na jih do Mongolska a za své cesty zažívajícího buďto přímo nebo z doslechu všelijaké hrůzy a válečná zvěrstva. Sám Ossendowski uvyknuv neustálé hrozbě smrti, připraven kdykoliv spolknout ukrytou kapsli s cyankáli, aby se vyhnul horšímu osudu v podobě mučení, dosahuje podivuhodné mravní síly. Na své cestě ovšem prochází přes Tibet a zdržuje se v Mongolsku, v zemích prodchnutých hlubokou vírou i pověrčivostí - sám pak popisuje řadu podivných zážitků, k nimž se staví s jakousi směsicí pocitu západní racionální nadřazenosti (zejména v oblasti medicíny), jinde naopak s pokorou k převaze východního člověka v oblasti vztahu k duchovním silám vesmíru, k nimž se stal průměrný Evropan slepým.

Kniha je zejména zajímavá z hlediska studia historických okolností bolševismu a osvobození Mongolska od čínské nadvlády. Pozoruhodné jsou též určité informace ze zákulisních vztahů mezi mongolskými lamy a Lhasou a obecně pohled na (zejména mongolský) lamaismus a buddhismus bez idealizace, na druhé straně také bez nějakého většího porozumění a hloubky, neboť Ossendowski je sice vzdělaný člověk, ale ve své životní situaci řeší spíše problémy vojensko-politické, než spirituální.

Všechny tyto poučné informace jsou zakomponovány do napínavého a reálného příběhu, takže lze knihu doporučit prakticky každému čtenáři :-)

Pablo70
22.07.2023 4 z 5

Drsný je příběh polského důstojníka a končí v mystičnu. Všichni o ní vědí, ale nikdo tam nebyl. Miles Davis o ní natočil album (Agharta). Avšak z této knihy se dozvíte, jak krvavá byla bolševická revoluce. O tu jde především.

...pracoval jsem v Rusku, v oné prokleté zemi, kde není v lidu disciplíny, kde sedlák chodí do křesťanského kostela, věří však v čarodějnice a v kouzla, kde inteligentní třída dbá toliko vlastního prospěchu a pohodlí. Národ surový, divoký, neřekl bych ani lid, nýbrž zvláštní zoologický druh savců

Psáno 1923 už tenkrát?

Kniha Ľudia, zvieratá, bohovia v seznamech